Kai-Mook is zwanger en dat veroorzaakt onenigheid binnen de meerderheid. N-VA wil de olifant verdoofd slachten, Open Vld verzet zich tegen betutteling. © Planckendael

Deze olifant verdeelt de Vlaamse regering: moet Kai-Mook in geval van miskraam verdoofd worden geslacht?

De Vlaamse meerderheid ruziet over een nieuw symbooldossier. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts eist dat Kai-Mook verdoofd wordt geslacht bij een miskraam, de andere partijen gaan op de rem staan.

Bart Tommelein:
‘Verdoofde slachting is betuttelend tegenover olifanten, die intelligent genoeg zijn om een vrije keuze te maken’

In tijden van besparingen en efficiëntiewinsten kan een dierenpark zich geen olifant permitteren die er niet in slaagt gezonde jongen ter wereld te brengen. Voor de zwangere Kai-Mook betekent dat alles of niets: ofwel baart zij een gezond kalf en mag ze blijven leven ofwel is het rechtstreeks naar de slachtbank.

Principieel is centrum-rechts het eens dat de olifant geslacht moet worden als zij de verwachtingen van miljoenen Vlamingen niet kan waarmaken. Over de concrete invulling woedt echter een felle discussie. Minister Ben Weyts (N-VA) pleit voor een verdoofde slachtpartij, zeer tegen de zin van de liberalen.

‘Een verdoofde slachting is betuttelend tegenover olifanten, die intelligent genoeg zijn om een vrije keuze te maken’, vindt minister Bart Tommelein (Open Vld).

Biefstukken

CD&V wil in dialoog met de gemeenschappen tot een definitieve oplossing komen, maar N-VA vreest dat de christendemocraten een beslissing proberen uit te stellen om hun Afrikaanse achterban niet te schofferen. ‘Die koesteren een traditie waarbij je een olifant met veel bloedvergieten afslacht’, suggereert een insider.

Oppositiepartij sp.a hekelt dat de meerderheid geen oog heeft voor de echte noden. ‘Men maakte er een symbool van’, sneert fractieleider Joris Vandenbroucke. ‘Terwijl de belangrijkste vraag moet zijn of de biefstukken van Kai-Mook terechtkomen bij kansarme kinderen – als hun religie dat tenminste toelaat.’

Groen is principieel voor verdoving, maar wil het politieke overleg alle kansen geven, tot ergernis van Hermes Sanctorum (ex-Groen): ‘We moeten dat arme dier nu al verdoofd afmaken, vóór het blootgesteld wordt aan de inhumane pijn en het existentiële lijden van een miskraam of bevalling.’