Erg zelfverzekerd stelt Bart De Wever een energieke, rusteloze aanpak van drugsgebruik in het vooruitzicht. © N-VA

Deze opgefokte burgemeester gaat nu! onmiddellijk! het Antwerpse cocaïnegebruik terugdringen

Bart De Wever snuift. Hij stelt zich recht, ijsbeert tussen zijn bureau en het raam en zet zich weer neer. ‘Volgend jaar zal er in heel Antwerpen geen gram coke meer te vinden zijn!’, klopt hij zich op de borst.

Bart De Wever:
‘Antwerpen heeft het beste rioolwater van Europa, nergens zit er meer cocaïne in’

De burgemeester van Antwerpen lacht. ‘Antwerpen heeft het beste rioolwater van Europa. Nergens zit er meer cocaïne in’, grijnst hij. ‘Ons rioolwater is goed, goed, goed!’

De ogen van Bart De Wever (N-VA) fonkelen, zijn rechtervoet wipt op en neer. Op zijn gelaat dansen zijn mondhoeken en wenkbrauwen in het rond. ‘Maar dat moet veranderen en we zullen het veranderen!’, barst hij uit. Zijn neusvleugels mengen zich op de dansvloer.

Het irriteert De Wever dat zijn ‘war on drugs’ de misdaad wel uit de stad jaagt, maar dat er ondertussen vrolijk verder wordt gesnoven. ‘Ik ga de dealers en gebruikers aanpakken en wel nu! Nu! Nu! Onmiddellijk!’, voorspelt hij. ‘Met allerlei energieke, rusteloze maatregelen!’

Grondstroom

Hij wil niet horen dat nultolerantie averechts werkt. ‘Ik zal Antwerpen opkuisen’, snuift hij. De Wever stelt zich recht, loopt naar het raam en grimast. De laaghangende zon schroeit zijn netvlies. Hij keert terug naar zijn bureau, bonkt op het eikenhouten blad en klopt op zijn borst. ‘Volgend jaar zal er in heel Antwerpen geen gram coke meer te vinden zijn!’, knarsetandt hij.

Op zijn bureau staat een plastic fles. In die fles capteert Bart De Wever iedere ochtend de grondstroom. Het water heeft een wat bruinige schijn. De fles is bijna leeg.