Deurwaarder:
‘Het doel van een dwangsom is wangedrag corrigeren, dus is het niet verkeerd iets in je eigen zak te laten verdwijnen’
Onze redactie vroeg een bevriende deurwaarder om in zijn kielzog een bezoekje te mogen brengen aan het kabinet van Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Sylvain Armagneau maakte geen bezwaar: de deurwaarder uit Lovendegem wandelt wel vaker willekeurige huizen en kantoren binnen met het voorwendsel dat er achterstallige schulden vereffend moeten worden. Een prettige bijverdienste, zeker als de kerstperiode er zit aan te komen.
Onze interesse was puur journalistiek. We wilden peilen naar de reactie van de staatssecretaris, in de hoop dat het bezoek van een deurwaarder een paar aangebrande quotes zou opleveren die de lezer inzicht verschaffen in de psyche van de kaalgeschoren stokebrand.
Algemeen belang
Aan de Wetstraat 18 kregen we echter een allervriendelijkste ontvangst. Francken zelf, gevleid dat hij weer eens de rebel van de regering mocht uithangen, gaf ons een rondleiding.
‘Veel soeps is het allemaal niet, maar we zullen beginnen met een televisie en een paar laptops en tablets’, oordeelde Armagneau. Omdat we volgens zijn berekeningen net niet aan 4.000 euro geraakten, diepte een administratief medewerkster nog een dildo op uit haar sacoche.
Bij het buitengaan wilden we al dat gerief teruggeven, maar Armagneau hield ons tegen: ‘Denk aan het algemeen belang! Het doel van een dwangsom is wangedrag corrigeren, dus is het niet verkeerd iets in je eigen zak te laten verdwijnen. Als het hem niet aanstaat, moet hij maar een rechtbank zoeken die hem wél gelijk geeft.’