De Oeso beveelt aan dat seutige leerlingen hun schaamhaar afscheren, maar daar schrikt Hilde Crevits voor terug. © CD&V

Vlaams onderwijs levert te veel seuten af

Er is een zorgwekkende toename van het aantal seuten in het Vlaamse onderwijs. Minister van Onderwijs Hilde Crevits erkent het probleem, maar hoopt dat het vanzelf overgaat.

Hilde Crevits:
‘CD&V hoedt er zich voor leerlingen doortastend zelfvertrouwen op te dringen’

Het Vlaamse onderwijs is wereldtop in seuterigheid, blijkt uit een nieuwe studie van de Oeso. Onze vijftienjarigen zijn sukkels die niet buiten durven te komen en huiveren bij de gedachte aan seks. ‘Te veel leerlingen slagen er niet in om voldoende zelfvertrouwen te verwerven om hun seuterigheid te ontgroeien’, waarschuwt het rapport.

Als ook Japan niet zoveel seuten kende, waren de Vlaamse leerlingen absolute wereldtop. In Europa houden enkel Engeland en Zweden gelijke tred. Uit de cijfers blijkt dat Vlaamse meisjes hoger scoren dan jongens in seutige onderwerpen als leesvaardigheid en plastische opvoeding.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) beseft dat er een probleem is. ‘Maar wat wil je dat ik eraan doe?’, vraagt ze met de bibber in de stem. ‘Leerlingen doortastend zelfvertrouwen opdringen? Daar hoedt onze partij zich voor. Misschien gaat die seuterigheid gewoon vanzelf over?’

De Oeso beveelt aan om seutige leerlingen te stimuleren hun schaamhaar weg te scheren, want dat kan bevrijdend werken. ‘Maar wat dan met soa’s?’, huivert Crevits.

Een opsteker is wel dat kansarme jongeren met een migratieachtergrond minder seuterig gedrag vertonen dan kinderen uit Vlaamse middenklassegezinnen.