Molenbeekse moslims ontdekken de literatuur. 'Tof om over je eigen achtergestelde milieu te lezen!' © Erik Albers

Moslims blij met islamofoob boek: ‘De clichés zijn heel herkenbaar uit het echte leven’

Auteur Annalisa Gadaleta doet wat niemand haar ooit heeft voorgedaan: moslims aan het lezen krijgen. ‘Het is het eerste boek dat ik ooit heb uitgelezen', bekent Zaky Tahiri.

Marouan Alaoui:
‘Dit clichébevestigend boek is een echte pageturner!’

In heel Sint-Jans-Molenbeek zijn er geen exemplaren meer te vinden van Entretien à Molenbeek, het nieuwe boek van Annalisa Gadaleta. PS en Ecolo willen het boek op de brandstapel gooien, maar de sociale thriller is ondertussen uitverkocht.

‘Iedereen die ik ken, heeft een exemplaar’, zegt Zaky Tahiri (38) trots. ‘Normaal gezien zijn wij Marokkanen zo geen lezers, maar als het over je eigen achtergestelde milieu gaat, maak je graag een uitzondering. Het is het eerste boek dat ik ooit heb uitgelezen.’

Zaky overweegt nu om vaker boeken te lezen. ‘Ik werk toch niet, dus ik heb tijd’, lacht hij. ‘Ik hoor dat er ook in Vlaanderen al veel over islam en migratie is geschreven. Hebt u leestips? Het liefst iets stigmatiserend’

Ook Marouan Alaoui (43), die van de ziekenkas leeft wegens een psychosomatische aandoening, is enthousiast over de jongste worp van Gadaleta. ‘De clichés zijn heel herkenbaar uit het echte leven: hoe wij onze dorpse mentaliteit uit Marokko in stand houden en vastgeroeste tradities eerbiedigen. Dit clichébevestigend boek is een echte pageturner. Een aanrader!’

Ambtenaar Majdouline Loukili (29) heeft Entretien à Molenbeek net uitgelezen, maar is niet helemaal overtuigd. ‘Ik vind de meeste personages erg onsympathiek en de sfeer is me iets te beklemmend’, zegt zij. ‘Ik lees liever liefdesverhalen over verstandige echtgenotes die zich ondanks alle feministische verworvenheden van de voorbij vijftig jaar alsnog laten onderdrukken door hun domme, maar knappe machoman. Word ik net iets geiler van.’