Een screenshot uit de timelapsevideo. Mensen die regelmatig op een trein staan te wachten, vermoeden manipulatie.

Verbluffende timelapse toont hoe trein alsnog op tijd station lijkt binnen te rijden

De NMBS pakt uit met een timelapsevideo waarin het lijkt alsof een trein mooi op tijd het station Gent-Dampoort binennrolt. De video ging viraal, al vermoeden sommigen dat hij in scène is gezet.

Woordvoerder Bart Crols:
‘Het is redelijk revolutionair om een trein op die manier aan het publiek te presenteren’

Op elk familiefeest steekt de een of andere grootouder wel een straf verhaal af over een trein die ooit ’ns op tijd reed, maar al wie jonger is dan veertig kan er zich weinig bij voorstellen. Om ook die mensen een idee te geven van hoe een stipte trein eruitziet, heeft de NMBS een spectaculaire timelapsevideo online gegooid waarin een trein doodgemoedereerd een station binnenrijdt, niet gehinderd door stakingen, vallende bladeren, spoorlopers of een minuscuul laagje ijs.

‘Het is redelijk revolutionair om een trein op die manier aan het publiek te presenteren’, zegt woordvoerder Bart Crols. ‘De meeste mensen stellen zich bij een trein een hoop ijzer voor die maar wat staat stil te staan op twee rails. Het is indrukwekkend om zo’n gevaarte plots in beweging te zien komen. In onze timelapse kun je zelf de snelheid aanpassen: traag, medium-traag of stipt op tijd. Daarmee tonen we dat we helemaal klaar zijn voor de 21ste eeuw.’

Toch komt er ook kritiek. Mensen die regelmatig op een trein staan te wachten, merken op dat het enkel om een locomotief gaat, niet om een volwaardige passagierstrein. ’Dat de video bovendien een timelapse is, doet vragen rijzen over de authenticiteit van de opname’, merkt Chris De Burghgraeve op.

Desalniettemin koestert Chris hoop: ‘Als je zulke beelden ziet, geloof je het toch heel even: o, het kán dus, een stipte trein!’