De dictator tijdens één van zijn urenlange donderpreken. Hij hield zich niet in om kritische kinderen te folteren.

Heilig verklaard: Spaanstalige, bebaarde dictator die kritische kinderen opsloot in zak

Internationale media melden het overlijden van een Spaanstalige dictator die bekendstaat om zijn wreedaardige herverdelingspolitiek. Dankzij zijn overlijden zal de man heilig worden verklaard.

Dictator slaagde erin massa’s goedgelovige minderjarigen te paaien door cadeautjes uit te delen

Met zijn lange baard en strenge frons was de man een iconisch figuur. Aanhangers beschouwden hem als de heiland die warmte bracht in de wereld en het opnam voor de zwakkeren.

Tegenstanders stippen aan dat hij een gemene dictator was die tegenstanders opsloot. Kritische kinderen ontsnapten niet aan zijn schrikbewind, zeggen mensenrechtenorganisaties. Wie te mondig was, werd gefolterd met een roe of urenlang vastgebonden in een jutezak. De dictator eiste absolute gehoorzaamheid.

Toch slaagde de dictator erin massa’s goedgelovige minderjarigen te paaien door cadeautjes uit te delen. Critici werpen op dat hij dat deed door het geld af te pakken van de rijken – in casu hun ouders.

Ook zijn gebruik van slaven was omstreden. Eerst maakte hij gebruik van zwarte Afrikanen en zodra hij die er allemaal had doorgejaagd, zette hij een legertje onderbetaalde schoorsteenvegers in.

Al bij leven was de man legendarisch, onder andere door zijn urenlange donderpreken waarbij hij voorlas uit een dik boek. Nu hij dood is, verhuist hij definitief naar het rijk der fabelen. Er komt een tijd dat kinderen niet meer zullen geloven dat hij echt heeft bestaan.