Het moordwapen schoot er zelf het leven bij in, wat de vraag doet rijzen wie nu dader is en wie slachtoffer. © David Erickson / CC BY-NC 2.0

Boze tramreiziger koopt duur sms-ticket en slaat gsm stuk op hoofd bestuurder. Is hij nu zwartrijder?

Op een Antwerpse tram heeft Patrick J. zijn smartphone erg grondig stukgeslagen op het hoofd van de bestuurder, waardoor hij zijn sms-ticket niet meer kon tonen. Geldt dat als zwartrijden?

Advocaat:
‘Mijn cliënt is zijn smartphone kwijt. Is hij nu niet al voldoende gestraft?’

Doordat Patrick J. zijn woede niet meer kon inhouden, vond zijn boosheid een uitweg in fysiek geweld. Hij haalde uit met zijn gsm, een verouderde smartphone van het Android-type. POK, POK, POK, op het kalende hoofd van een tramchauffeur wiens adem stonk naar gerookte makreel.

POK, POK, POK.

Toen J. uitgeraasd was, gaf zijn gsm geen teken van leven meer. Hetzelfde kon, op een zacht gereutel na, worden gezegd van de tramchauffeur.

J., een aan lager wal geraakte marketeer die ooit een veelbelovende carrière had in de plaatselijke politiek, was zo over zijn toeren geraakt nadat de chauffeur hem had meegedeeld dat een sms-ticket fors duurder zou worden. Als hij per se 1,80 euro wou blijven betalen, moest J. een app downloaden die te geavanceerd was voor zijn aftandse besturingssysteem. ‘Als het meneer te veel en te lastig is, moet meneer maar te voet gaan’, beet de chauffeur hem toe.

Na het voorval kwamen controleurs van De Lijn aan boord van de tram. J. bleek geen geldig vervoerbewijs te kunnen voorleggen, waarop hij een boete kreeg van 107 euro. J. bleef volhouden dat hij een sms-ticket had gekocht en dat hij zo’n onrechtvaardige boete niet zou betalen.

‘Mijn cliënt is zijn smartphone kwijt. Is hij nu niet al voldoende gestraft?’, pleit zijn advocaat.

In de toestand van de tramchauffeur is niemand geïnteresseerd omdat het toch maar een eenzaat was die niets anders deed dan zeuren over vreemdelingen en vrouwen.