Een Brugse vrouw krijgt telefoon van 'Pol', een hijger die niet aan zelfregulering doet. © Uncoolbob / CC BY-NC 2.0

Mystery caller belaagt vrouwelijke ondernemers: ‘Hijg… Hijg… ’t Is Pol hier!’

Nog vóór Kris Peeters mystery calls inzet, krijgen vrouwelijke ondernemers uit Brugge af te rekenen met een hijger die zich Pol noemt. Peeters laat nu onderzoeken of hijgtelefoons helpen tegen discriminatie op de arbeidsmarkt.

Huguette De Bondt:
‘Het enige dat wij weten, is dat hij Pol heet en graag burgemeester zou worden’

Neen, vrouwelijke ondernemers geven liever geen toestemming voor de ongevraagde mystery calls waarmee minister van Tegenwerking Kris Peeters (CD&V) de discriminatie op de arbeidsmarkt wil tegengaan. ‘Eén hijger is meer dan genoeg’, klaagt Patsy Daels, die een pralinewinkel uitbaat.

Net als alle andere ondernemende vrouwen uit Brugge krijgt Patsy regelmatig telefoon van een hijger die nog nooit veroordeeld is. ‘Het enige dat wij weten, is dat hij Pol heet en graag burgemeester zou worden’, zegt Huguette De Bondt, die per strekkende meter kant verkoopt aan Amerikaanse toeristen. ‘Hijgen dat hij doet!’

Peeters wil de mystery calls gebruiken als stok achter de deur, want de sector doet niet aan zelfregulering. ‘Nochtans denken wij dat Pol geholpen zou zijn als iemand hem uitlegt hoe hij zichzelf kan reguleren’, zucht Pauline Desender, die in haar café werk biedt aan vijf mensen zonder migratieachtergrond.

Peeters belooft om de hijgtelefoons te laten onderzoeken: ‘Als hijgen werkt tegen discriminatie, moeten we het experiment misschien uitbreiden naar heel Vlaanderen.’