Wouter Beke wil het aantal leden van CD&V laten hertellen na onregelmatigheden op het partijcongres. © CD&V

Wouter Beke eist hertelling: ‘Tienduizenden mensen hebben illegaal partijkaart gekocht’

Voorzitter Wouter Beke vraagt dat het aantal leden van CD&V herteld wordt. Beke vermoedt dat heel wat mensen illegaal een partijkaart hebben bemachtigd om de koers van de partij te manipuleren.

Wouter Beke:
‘Wij kunnen de conclusies van ons eigen partijcongres niet aanvaarden’

Wouter Beke vermoedt dat er onregelmatigheden zijn gebeurd bij het toekennen van partijkaarten van CD&V. Het stemgedrag op het partijcongres van het voorbije weekend versterkt dat vermoeden. Tegen de partijtop in stemden de partijleden ervoor om bevoegdheden weer van het Vlaamse naar het federale niveau te tillen.

‘Dit ruikt naar manipulatie. Wij vrezen dat tienduizenden mensen illegaal een partijkaart hebben gekocht’, stelt Beke. ‘Ongehoord binnen een democratische partij. We gaan dit laten onderzoeken.’

Politicoloog Dave Sinardet (VUB) begrijpt Bekes ongerustheid. ‘Officieel telt CD&V 56.746 leden. Je kunt je de vraag stellen of er wel zoveel Vlamingen bestaan die zich vrijwillig willen aansluiten bij de christendemocratie.’

Beke nodigt iedereen uit om lid te worden van CD&V, maar werpt op dat daar wel enkele voorwaarden aan vasthangen. ‘Het gaat niet op dat je enerzijds mee wilt beslissen over de lijn van de partij en dat je anderzijds de marsrichting van de partijtop niet volgt’, vindt hij. ‘Daarom kunnen wij de conclusies van ons eigen partijcongres niet aanvaarden.’

‘Als mensen zomaar volgens hun eigen voorkeuren gaan stemmen, kunnen we evengoed koeien een partijkaart geven’, treedt Joke Schauvliege haar voorzitter bij.