Clickbait gevaarlijk. Hersenen. Lees volgende paragraaf waarom. Wartaal, pompinstallatie. © BuzzFeed

Zeven dingen die ENKEL mensen die op clickbait klikken, herkennen

Wij vroegen toxicologen hoe gevaarlijk clickbait is en je zult nooit geloven wat we je nu gaan wijsmaken. Dit is de realiteit voor mensen die echt nieuws vermijden.

‘Jongeren beseffen niet dat clickbait fataal kan zijn als je het combineert met arsenicum’

1. Blinde paniek

‘Wat er gebeurt met ons lichaam als we gezellig clickbait consumeren, moet tot blinde paniek leiden’, zegt een toxicoloog die zich distantieert van dit gemakkelijke knip-en-plakstukje. ‘Zó veel clickbaitartikels mag je per dag consumeren.’

2. Nefast

In eerste instantie is clickbait nefast voor je beeld van de media, vervolgens treedt gewenning op en uiteindelijk kun je niet meer zonder. ‘Clickbait, hoe moordend is het eigenlijk?’, werpt iemand op die ooit met een toxicoloog heeft gesproken.

3. Nieuwsgierigheid

Bewust vage of gedramatiseerde titels, al dan niet in vraagvorm, prikkelen de menselijke nieuwsgierigheid, wat clicks genereert. ‘Wat de gezondheidseffecten zijn, lees je in de volgende alinea’, beloven toxicologen.

4. Verschrompelen

De gevolgen van clickbait op lange termijn zijn nog niet bekend. Op korte termijn kunnen we zeggen dat de hersenen verschrompelen. ‘Bubbels zonder wezenlijke informatie banen zich via het bloed een weg naar de hersenen. De lege bubbels stapelen er zich op, waardoor de omliggende hersencellen verschrompelen’, speculeert een gebuisde student toxicologie. ‘Wartaal, kritisch vernuft pompinstallatie. Wat wilde ik alweer zeggen?

5. Lijden

De gevolgen van clickbait uiten zich niet alleen op cognitief vlak, ook de motoriek heeft eronder te lijden. Waarom dit maar het topje van de ijsberg is? ‘In het ergste geval moet het slachtoffer opnieuw leren stappen’, antwoordt een toxicoloog op een vraag die niets te maken heeft met dit artikel.

6. Dodelijk met arsenicum

De samenleving is te tolerant tegenover clickbait. ‘In je eentje clickbait consumeren is níét cool, ook niet als je ondertussen lekker zit te masturberen’, meent een vrouw die gescheiden is van een toxicoloog. ‘Jongeren beseffen niet dat clickbait fataal kan zijn als je het combineert met arsenicum.’

7. Zomaar een aanbeveling

Geen enkele toxicoloog wil een getal plakken op het aantal clickbaitartikels dat je per dag mag lezen ‘omdat de vraagstelling te achterlijk is om mee te beginnen’. Toch lees je er per dag het best niet meer dan drie, tenzij je ergens 21 redenen vindt waarom je TOCH een vierde lijstje vol onzin zou lezen.

Dit artikel is eerst verschenen op The Vremde Mirror.