Aandeelhouders van ING juichen. Met minder dan 1.000 ontslagen hadden zij geen vrede genomen. © ING België

Aandeelhouders ING opgelucht: ‘Meer dan 3.000 ontslagen hele geruststelling’

Dat ING alsnog 3.500 jobs schrapt, is een opsteker voor de aandeelhouders. Met een bang hartje keken zij uit naar de ondernemingsraad van vanochtend. ‘Minder dan 1.000 ontslagen was een slag in ons gezicht geweest.’

Marie-José Verheyden:
‘Ik ben blij dat er duidelijk wordt gekozen voor een kostenbesparing. Dat maakt mij happy’

‘Met minder dan een catastrofe voor de tewerkstelling waren wij niet tevreden geweest’, erkent Jean-François Pintelon (55) uit Sint-Denijs-Westrem. ‘Niet snoeien in het personeelsbestand zou een schandalige aanpak zijn voor een bedrijf dat winst maakt. De voorbije vijf jaar hebben wij slechts 7 miljard euro dividend uitgekeerd gekregen. Het werd tijd dat ook het personeel een bijdrage leverde.’

Onaanvaardbaar

Voor Marie-José Verheyden (61) uit Kortrijk is de aankondiging een pak van haar hart. ‘Ik ben al 25 jaar aandeelhouder van BBL en daarna ING. Tot vanochtend had ik een heel lichte herstructurering gevreesd, ongezien in de bankensector’, blaast Marie-José. ‘Ik ben blij dat er nu duidelijk wordt gekozen voor een kostenbesparing. Dat maakt mij happy, ja. Dit nieuws is een hele geruststelling. Ik ga snel wat extra aandelen kopen.’

‘Minder dan 1.000 ontslagen was een slag in ons gezicht geweest’, beaamt Martin Dedeyne (45) uit Keerbergen. ‘Met loonmatiging en milde afvloeiingen alleen kom je er niet. De toekomst van onze vermogenswinst kwam in het gedrang. Dat zou onaanvaardbaar zijn. Ik hoop dat ook de vakbonden dat beseffen.’

Toch is Martin niet helemaal gerustgesteld. ‘Ik hoor dat ING de klantenbeleving wil verbeteren. Dan denk ik: hoeveel gaat dat kosten en hoeveel levert ons dat op?’, bromt hij. ‘Daar zit ik toch wat mee in mijn maag.’

UPDATE
In villawijken over het hele land staan aandeelhouders te dansen op straat. Het gaat om een significant deel van de aandeelhoudersgemeenschap. ‘Aandeelhouders van de derde en vierde generatie keren zich openlijk tegen onze samenleving en hebben lak aan onze normen en waarden’, waarschuwt socioloog Hendrik Armagneau (UGent).