Jean-Remy Devisch bevestigt de authenticiteit van de nota. 'Mijn naam staat erop, dan zal die wel van mij zijn, zeker?'

Toogstrateeg lekt communautaire nota: ‘Je kunt maar proberen, hé’

Toogstrateeg Jean-Remy Devisch heeft een omstandige interne nota over zijn communautaire strategie gelekt naar de pers. De Rechtzetting kreeg de nota in handen, vandaar dit onthullende artikel.

In twaalf pagina’s schetst Jean-Remy Devisch (56) hoe hij een volgende staatshervorming op de agenda wil krijgen. Zijn interne nota kreeg de titel ‘Communautaire strategie’ mee en is opgesteld na het tumultueuze vertrek van een andere toogstrateeg, die nu vijfhonderd meter verder in een ander café pinten zit te hijsen.

Uit de interne nota blijkt dat Jean-Remy alle hoop stelt op externe factoren waar hij geen invloed op heeft

De Rechtzetting kon de hand leggen op de tekst. Die leest als een opeenvolging van slogans en vrije speculatie. Lastige communautaire vragen worden beantwoord met een kwinkslag. Jean-Remy bevestigt de authenticiteit van de nota: ‘Mijn naam staat erop, het zal dan wel niet de interne nota van een andere toogstrateeg zijn, zeker?’

Uit de interne nota, die via-via op de redactie belandde, blijkt dat Jean-Remy alle hoop stelt op externe factoren waar hij geen invloed op heeft. ‘De politieke partijen zullen nogal onder de indruk zijn!’, maakt Jean-Remy zich sterk in zijn eindconclusie.

De toogstrateeg moet toegeven dat hij geen enkel engagement heeft verkregen bij voorafgaande discussies met andere toogstrategen. ‘Ik kan er mij in ieder geval niets van herinneren’, zegt Jean-Remy tussen twee slokken cognac door.

Hoe Jean-Remy zijn doelen wil verwezenlijken, zal van de appetijt van de andere toogstrategen afhangen. ‘Maar ik zou best nog een cognacske lusten’, stelt hij.

Jean-Remy beseft dat tweederde van de andere tooghangers wellicht geen menig heeft. ‘Je kunt maar proberen, hé.’

De letterlijke nota, waarop De Rechtzetting beslag kon leggen, bestaat uit twaalf pagina's. De redactie is het document helaas kwijtgeraakt. ‘Vergeten op café’, bekent redacteur Jonas Aepenbroot.