Voorzitter Wouter Beke zet CD&V in de markt als sociale familieclub. Dat werkt, ondanks de blunders van targetspits Kris Peeters. © CD&V

Nieuwe peiling: CD&V wipt over Club Brugge

In de jongste peiling van VTM en Het Laatste Nieuws doet CD&V het bijzonder goed. De christendemocraten springen zelfs over Club Brugge. De landskampioen zit in de knoop met zijn traditionele achterban.

CD&V doet een uitstekende zaak in het nationale klassement. De ploeg van voorzitter Wouter Beke wipt over Club Brugge naar de derde plaats, ondanks de offensieve blunders van targetspits Kris Peeters. De familieclub verovert harten met haar sociale imago.

Open Vld krijgt geen lijn in het spel, de ploeg verkwanselt iedere kans door over de bal te struikelen

Club Brugge van zijn kant kan daar weinig tegen inbrengen. Fractieleider Jelle Vossen loopt te verdwalen buiten de zestien, terwijl voorzitter Bart Verhaeghe te veel mandaten tegelijk vervult om zich ten volle op Brugge te concentreren. Partijstrateeg Michel Preud’homme klaagt over onvoldoende getalenteerd politiek personeel om door te stoten naar de top van de peiling.

‘We hebben geen automatismen om de tegenstander uit zijn kot te lokken’, bromt Preud’homme.

Ook Anderlecht heeft te kampen met interne strubbelingen. Backbencher Olivier Deschacht ligt overhoop met de partijtop en dreigt ermee een eigen beweging op te richten.

Bij Open Vld krijgt Gwendolyn Rutten geen lijn in het spel. De ploeg verkwanselt iedere open doelkans door over te bal te struikelen. Ook sp.a moet zich zorgen maken. Het gokschandaal van Optima blijft Daniël Termont achtervolgen en de magie van coach John Crombez is uitgewerkt. Het frisse aanvalsvoetbal van Groen lokt supporters weg.

Ondanks enkele mindere weken blijft N-VA het klassement leiden, maar de ploeg van Bart De Wever voelt de hete adem van Zulte-Waregem in zijn nek. Onderaan in het klassement rukt Vlaams Belang op. Degradatiekandidaten Westerlo- en PVDA+ geraken niet weg uit de gevarenzone.