In het luxeponton moeten vluchtelingen zich tevreden stellen met cellen van amper 300 vierkante meter groot.

Nieuw in Knokke: aangenaam luxeponton met zicht op zee voor fiscale vluchtelingen

De vluchtelingencrisis is in Knokke gearriveerd. De mondaine kustgemeente vangt mensen op die om fiscale redenen worden vervolgd in hun thuisland. 'Vreselijk wat die mensen hebben meegemaakt.'

Leopold Lippens:
‘Ik pleit voor push-backs: enkel bootvluchtelingen met een eigen luxejacht zijn welkom’

Na lang dralen heeft nu ook Knokke-Heist besloten om vluchtelingen op te vangen. ‘Ook wij moeten ons hart tonen’, zegt burgemeester Leopold Lippens. ‘Wat deze mensen hebben meegemaakt, is vreselijk. Hun dividenden werden afgeroomd, totalitaire overheden legden beslag op hun winsten uit vermogen. Als u zelf tegenover zo’n verschrikking kwam te staan, zou u toch ook uw onroerende goederen achterlaten?’

Om de fiscale vluchtelingen op te vangen heeft Knokke een luxueus ponton voorzien met zicht op zee. ‘Het is wel een beetje krap: amper 300 vierkante meter voor een éénpersoonscel, een gezinnetje moet het stellen met een schamele 500 vierkante meter’, verontschuldigt Lippens zich. ‘Gelukkig heeft ons OCMW de voorbije decennia nauwelijks iets uitgegeven, zodat we genoeg geld hebben om enkele sterrenchefs in te huren. Zo krijgen onze gasten tenminste elke dag een gezond meergangenmenu voorgeschoteld.’

Aanzuigeffect

Lippens ziet de vluchtelingencrisis somber evolueren. ‘Er gaan er enkel bij komen, hé. Door de volatiliteit op de internationale markten en de dalende rente zullen almaar meer vermogenden op de vlucht slaan’, voorspelt Lippens. ‘Ik pleit voor push-backs: enkel bootvluchtelingen die zich een eigen luxejacht kunnen veroorloven mogen Europa binnen, de rest moet terugdobberen naar waar ze kwamen.’

In de marginale buurgemeenten Zeebrugge en Blankenberge vrezen ze een aanzuigeffect van fiscale vluchtelingen. Het luxeponton wordt er nu al ‘de Jungle van Knokke’ genoemd. ‘Als de vluchtelingen maar niet proberen om op ons grondgebied de gemeentebelastingen te ontduiken! Dan zouden onze veiligheidsdiensten wel eens beslag kunnen leggen op hun aandelenportefeuille!’, dreigt Renaat Landuyt (sp.a), burgemeester van Brugge.