Wendy beseft dat ze een ongezonde levensstijl aanhoudt. 'Maar ik ben ermee geboren.'

Wendy is een moddervette slons. Zal zij nu meer moeten betalen voor haar treinticket?

De 23-jarige Wendy maakt zich zorgen over de nieuwe beheersovereenkomst voor de NMBS. 'Ik heb opgevangen dat de ticketprijs gekoppeld zal worden aan je levensstijl. Dat is onrechtvaardig', vindt Wendy.

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) wil de NMBS meer vrijheid gunnen om de prijs van treintickets aan te passen. Mensen met een ongezonde levensstijl, zoals een tabaksverslaving of vraatzucht, zijn bang dat ze gestraft zullen worden.

‘Ik zit hele dagen op mijn lui gat en ondertussen schrok ik non-stop lekkere koekjes op, die ik doorspoel met emmers frisdrank. Mag het? Dit is een vrij land’, vertelt Wendy uit Sleidinge. ‘Gaat de NMBS mij nu straffen omdat ik een kilo of 150 te veel weeg? Dat is onredelijk en onrechtvaardig.’

Strikt genomen maakt de volslanke dame nooit gebruik van de trein, maar toch is ze bang gediscrimineerd te worden. ‘Ik kan er ook niet aan doen’, stelt ze. ‘Iedereen wordt geboren met zijn levensstijl.’

NMBS-baas Jo Cornu wil niet in zijn kaarten laten kijken over een koppeling tussen ticketprijzen en levensstijl. ‘Een prijsstijging voor baloeftige slonzen is voorlopig niet aan de orde’, zegt Cornu. ‘Wel zullen we de treinen stelselmatig te vroeg laten vertrekken in gemeentes waar zwaarlijvigheid meer voorkomt. De passagiers zullen moeten lopen om hun trein te halen. Nu zeggen nog te veel mensen: “Ach, ik moet me niet haasten, de trein heeft toch vertraging.” Die tijden zijn jammer genoeg voorbij.’

Jo Cornu (NMBS):
‘Een prijsstijging voor baloeftige slonzen is voorlopig niet aan de orde’

Wendy blaast. ‘Pfff’, zegt ze met name. ‘Als het zo zit, betaal ik nog liever een toeslag dan mij te moeten opjagen.’