Kaprijke is op zoek naar een nieuwe fusiepartner. Eerder verlovingen draaiden uit op ontgoochelende onenighstands. © Westermarck / Wikimedia Commons

Met ‘Wie wordt de nieuwe fusiegemeente van Kaprijke?’ heeft Vier een heuse winner in huis

De nieuwe afvalrace van tv-zender Vier heet 'Wie wordt de nieuwe fusiegemeente van Kaprijke?' Bejaarden, werklozen en boeren kijken er reikhalzend uit: 'Als het maar niet Waarschoot is!'

De fusiekoorts heeft toegeslagen in Kaprijke, in het Oost-Vlaamse Meetjesland. Onder impuls van de Vlaamse regering is de plattelandsgemeente op zoek naar een nieuwe partner, tv-zender Vier brengt die zoektocht in beeld.

‘Spannend’, kraakt Marcella (83) op weg naar de bakker. ‘Zo spannend dat ik de hele tijd vocht verlies.’

Vier hoopt met Wie wordt de nieuwe fusiegemeente van Kaprijke? voort te borduren op het succes van De Mol. ‘De tv-kijkers uit het Meetjesland zullen met spanning volgen welke burgemeester de deal zal doen afketsen. Voor de rest van Vlaanderen wordt het sublieme uitlachtelevisie’, belooft woordvoerder Kristof Demasure. ‘Zeker in Gent kijkt men graag door een sociaal-darwinistische bril naar de tragische lotgevallen der Meetjeslanders.’ De zender rekent op ‘mínstens 143.000 kijkers’.

‘Ik ben benieuwd’, snuift agrariër Steven De Bruyne (38) terwijl hij met de blote handen biggetjes castreert. ‘Als het maar geen fusie met Waarschoot is. Ik krijg de zemels van hoe zij woorden als ‘kauw’, ‘arbeidsbemiddeling’, ‘incontinentie’ en ‘drieslagstelsel’ uitspreken. Dat zijn subtiele, maar onoverbrugbare verschillen!’

Het is niet de eerste keer dat Kaprijke fusiegesprekken aanknoopt. In 1977 slorpte het dorp het nabijgelegen Lembeke op en in de jaren negentig was er een korte romance met Assenede. Het kwam tot een verloving, maar het bleef uiteindelijk bij een ontgoochelende onenightstand. Bij wijze van miskraam kwam toen Oosteeklo ter wereld, waar het enige Vlaamse dialect wordt gesproken dat grammaticaal buiten de Indo-Europese taalfamilie valt.

Officieel ontkent Kaprijke nog altijd dat het met Waarschoot in een toilet beland is van de Kokorico, een discotheek in Zomergem. ‘Je hebt toiletten en toiletten‘, zegt burgemeester Filip Gijssels.

Woordvoerder Vier:
‘Voor de rest van Vlaanderen wordt het sublieme uitlachtelevisie’

‘Ik mag hopen dat de zender Kaprijke niet eenzijdig zal neerzetten als een dorp waar enkel boeren en bejaarden wonen’, bromt Renaat Clepkens (41), die pas na lang aandringen toegeeft dat hij werkzoekend is.