Supportersvrouw Célie naast wijlen Jean-Luc Dehaene. Voor blauwe-zwarte vrouwen is een leven achter slot en deur uitgestippeld.

Hoe vrouwen moeten leven, volgens Club Brugge-supporters

Vrouwen die getrouwd zijn met een fan van Club Brugge, moeten vrede nemen met een leven achter gesloten deuren. Dat blijkt uit een richtlijn die circuleert op het supportersforum van de voetbalclub.

Door de sportieve opmars van Club Brugge neemt de grootheidswaanzin onder de aanhangers steeds ergere vormen aan. De doctrines van de sektaire voetbalploeg bepalen zeer sterk het privéleven van gezinnen in Club Brugge-gebied. Nu de voetbalploeg voor het eerst in een decennium een degelijke campagne speelt, komen de blauw-zwarte supportersvrouwen almaar meer in de verdrukking.

Dat blijkt uit het document ‘Het wuf tus en ip de tribune’, dat uit het West-Vlaams werd vertaald door de denktank Quilliam. De ‘vrouwengids’ biedt antwoorden over vragen omtrent lastige echtgenotes en haalt enkele mythes onderuit over de rol van vrouwen in het zogenaamde ‘Blue Army’.

Meisjes en vrouwen die door de officiële propaganda van de club vooral veel avontuur hadden verwacht, komen bedrogen uit. Er wordt voor hen een sedentair leven uitgestippeld, bij voorkeur achter gesloten deuren. Van daaruit moeten ze de werking van de club ondersteunen, onder andere door sjaals en voetbaltruitjes te wassen en te strijken.

Buitenkomen mag niet, tenzij onder zeer strikte omstandigheden: thuiswedstrijden, uitwedstrijden en als er boodschappen gehaald moeten worden. Tijdens de wedstrijd bestaat hun taak er voornamelijk in bier en hotdogs te halen. Jonge meisjes moeten nog vóór ze geslachtsrijp zijn, worden meegesleurd naar de tribune opdat ze alvast wennen aan brullende driftkikkers met het IQ van een gekneusde doperwt.

Doordat de andere clubs Brugge niet lijken te kunnen afstoppen, voelen de supporters steeds minder schroom hun extremistische opvattingen te verkondigen. Op de sociale media laten veel FCB’ers hun grootspraak de vrije loop. Radicale supporters discussiëren volop over de toekomstplannen van een dominant Club Brugge, dat alle andere ploegen zal onderwerpen. Zij dromen hardop van een duizendjarig bewind in de Jupiler Pro League. Supporters van RSCA en AA Gent die in handen vallen van bloeddorstige Bruggelingen moeten er niet op rekenen dat ze hun volgende verjaardag zullen halen.

Tijdens de wedstrijd bestaat hun taak er voornamelijk in bier en hotdogs te halen

Bij Club Brugge zelf wordt benadrukt dat het slechts om een extremistische minderheid gaat.
‘We mogen nu vooral niet alle Clubsupporters over dezelfde kam gaan scheren’, sust voorzitter Bart Verhaeghe. ‘Zo zou je ze stigmatiseren en dat werkt de radicalisering alleen maar in de hand.’

Verhaeghe zegt dat het nu nog niet aan de orde is om militairen in te zetten in het stadion. ‘Laat ons eerst de uitslagen van de play-offs afwachten.’