'We raden burgers aan om voorlopig hun politieke kleur voor zich houden', zegt Jan Jambon. © N-VA

Risico op rechtse staatsgreep verhoogd naar niveau 3, waarschuwt Jambon

Het politieke en maatschappelijke klimaat is dusdanig dat de kans op een rechtse staatsgreep groter wordt, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Vooral in Vlaanderen is het risico reëel.

Carl Devos:
‘De vraag is niet langer of er een staatsgreep komt, maar wanneer hij voltooid wordt’

Jan Jambon (N-VA) benadrukt dat alle tekens erop wijzen dat een staatsgreep door rechtse krachten nabij is. ‘We zien dat nagenoeg alle dissidente stemmen worden verwijderd uit de culturele, financiële, wetenschappelijke en bestuurlijke organen van ons land. Op basis van halve vermoedens en hele leugens worden mensen beschuldigd en monddood gemaakt, op een vergelijkbaar niveau zoals dat in Rusland gebeurt. Als we niet ingrijpen dreigen de kinderen van andersgezinden binnenkort te worden ondergebracht in aparte heropvoedingskampen’, zegt de federale minister.

Ongerustheid

Het baart Jambon zorgen dat reactionaire belangengroepen zich almaar openlijker tonen. ‘In bepaalde Vlaamse steden patrouilleren kortgeschoren, gewapende paramilitairen door de straten en hebben ze er de facto de macht.’

Het zorgt ook voor grote ongerustheid binnen het kernkabinet dat de overheid eigenhandig kan beslissen om het dreigingsniveau voor staatsgrepen in ons land te verhogen of te verlagen zonder verantwoording te moeten afleggen aan een onafhankelijk controleorgaan. ‘Net daarom hebben wij beslist om het dreigingsniveau voor een staatsgreep op te trekken tot niveau 3, en dat voor onbepaalde tijd’, stipuleert Jambon.

Dat dreigingsniveau houdt onder meer in dat de regering voortaan parlementaire vragen botweg kan afblokken en dat de partijleiders van de voornaamste regeringspartijen ministeriële besluiten en wetsvoorstellen kunnen laten intrekken als die hen niet zinnen.

Kalm blijven

‘Door het democratisch proces een beetje te omzeilen, kan er nu eenmaal korter op de bal worden gespeeld’, weet Jambon. ‘Gezien de ernst van de situatie heeft de regering beslist om de bevolking in te lichten, maar aan te manen om vooral kalm te blijven. We raden mensen aan om voorlopig hun politieke kleur voor zich houden, vooral als die niet op de vlag van Zweden voorkomt.’

Politicoloog Carl Devos beaamt dat de democratie ernstig in gevaar is. ‘De vraag is niet langer of er een staatsgreep komt, maar wanneer hij voltooid wordt. Ik ben alleszins blij dat ik mijn sympathieën en aversies nooit ál te duidelijk heb laten blijken.’