Rudy De Leeuw van het ABBV introduceert stakerspiketten op de nieuwjaarsrecepties van de politieke partijen.

Kalender Stakingsseizoen 2015 bekend

Het ABVV en het ACV hebben vandaag de kalender voor het stakingsseizoen 2015 gepresenteerd aan de pers. De organisatoren geloven in een nieuw topseizoen, met vooral een sterk najaar.

Onder grote mediabelangstelling hebben de organisatoren van allerlei stakingen het programma voor het nieuwe seizoen voorgesteld. De vakbonden beloven een topeditie.

Om de verdere onderhandelingen met de regering en de sociale partners niet te verstoren, werden nog geen stakingen voorzien naar aanleiding van de indexsprong, de verhoging van de pensioenleeftijd of de invoering van een rijkentaks.

Het stakingsschema bevat echter wel al een aantal klassieke elementen, zoals de onaangekondigde staking van de treinbestuurders op de vrijdag na Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart, de algemene staking van het onderwijzend personeel op 30 juni en de prikacties van de bagage-teams op de luchthaven van Zaventem tijdens de zomermaanden.

Nieuw zijn de gerichte stakingspiketten tijdens de nieuwjaarsrecepties van de politieke partijen, Voka en Unizo. Die moeten nog meer aantrekkelijke beelden opleveren, waarvan de vakbonden de uitzendrechten per opbod willen verkopen. Het ACV en het ABVV onderhandelen daarvoor momenteel nog met enkele bevriende zenders.

Maar de vakbond doet meer dan alleen haar eigen belangen verdedigen. Uit respect voor de slachtoffers van WO I, zullen de werknemers van de NMBS en het personeel van De Lijn in 2015 afwisselend het werk neerleggen op elke 14de en 18de van de maand. ‘Een klein symbolisch gebaar, dat de reizigers even doet stilstaan bij wat er honderd jaar geleden is gebeurd.’

Verder voorziet de luchtverkeersleiding op 19 september 2015 een onhoudbare toename van de werkdruk. De cipiers staken dan weer op 15 oktober, vlak na de geplande ontsnapping van zes à acht gedetineerden uit de gevangenis van Dendermonde.

Cipiers staken op 15 oktober, vlak na de geplande ontsnapping van zes à acht gedetineerden

De jaarlijkse nationale staking, ten slotte, zal ditmaal georganiseerd worden op 16 december. ‘Enerzijds om extra druk te zetten op de regering in aanloop van het intersectoraal overleg 2016’, zegt Rudy De Leeuw. ‘Anderzijds hebben onze leden dit jaar de extra kerstshopping op 15 december dermate geapprecieerd dat ze bijzonder ontgoocheld zouden zijn mocht die hun ontnomen worden.’