Sven Nys is ontgoocheld dat hij niet verkozen is tot Sportvrouw van het Jaar, ondanks zijn palmares.

Sven Nys: ‘Ík ben de Sportvrouw van het Jaar’

Veldrijder Sven Nys reageerde erg bitter op zijn niet-verkiezing als Sportvrouw van het Jaar. Hij pleit voor meer media-aandacht voor kleine sporten als het veldrijden.

Sven Nys, die momenteel in Mallorca verblijft, reageerde op Twitter woedend na de verkiezing van Nafi Thiam als Sportvrouw van het Jaar. ‘Opnieuw geen aandacht van de pers voor kleine sporten. Enige echte sportvrouw van het jaar is @sven_nys!! #geenrespect.’

‘Kim is een groot kampioene en ik heb alle respect voor haar carrière, maar dat ze haar vriendjes bevoordeelt in een wedstrijd die puur om de sportieve prestaties draait, is compleet fout’, verduidelijkte Nys later.

Dat Kim Clijsters zich inmiddels al heeft geëxcuseerd voor haar wandaden, is voor de veldrijder slechts een pleister op een houten been.

‘Het probleem ligt niet alleen bij Kim Clijsters en haar mediavrienden, maar bij de hele Belgische samenleving’, gelooft Nys. ‘Sporters die er wat mannelijk uitzien en een ‘kleine’ sporttak beoefenen, maken nauwelijks kans op de titel van Sportvrouw van het Jaar.’

Nys pleit dan ook voor meer media-aandacht voor sporten zoals veldrijden, die in het buitenland wél iets betekenen. ‘Leefde ik in Duitsland, dan kon ik wellicht leven van sport. Nu ben ik verplicht om ter vermaak van een dronken meute op mijn gezicht te gaan in de modder en bier over mij heen te laten gieten. Dat is soms frustrerend, ja.’

Sven Nys:
‘Sporters die er wat mannelijk uitzien maken nauwelijks kans’

‘Sommige mensen zullen mij nu een slechte verliezer noemen’, meent Nys. ‘Maar daar lig ik niet wakker van. Het is gewoon tijd dat er iets verandert: de Vlaamse sportjournalistiek hangt aaneen van de vriendjespolitiek.’