Joke Schauvliege vindt dat de overheid al genoeg doet voor de opwarming. 'Ik klaag de overbebossing van Vlaanderen al langer aan.'

Enkel drastische opwarming klimaat kan Belgische black-out voorkomen

Netbeheerder Elia moedigt de federale en regionale overheden aan om zoveel mogelijk stroom te verbruiken. ‘Enkel door een snelle opwarming van de aarde kunnen we een totale black-out voorkomen.’

Elia roept de bevolking op om door gerichte maatregelen meer stroom te verbruiken. De beheerder van het hoogspanningsnet reageert daarmee op de ingebrekestelling van de overheid door elf bekende Vlamingen en noemt hun actie ‘ronduit gevaarlijk’.

‘Het hele energiebeleid is er momenteel op gericht zoveel mogelijk fossiele brandstoffen te verbruiken’, zegt Nederlandstalig woordvoerder Barbara Verhaegen. ‘Enkel dankzij de enorme inspanningen van de overheid zijn we er tot nu toe in geslaagd om een black-out te vermijden. Was het in België momenteel 2 graden kouder, dan zaten we nu al zonder stroom.’

Eerder riep Elia de bevolking op om meer energie te verbruiken door ’s avonds koken in plaats van ’s middags. Maar niet alleen particulieren en de energiesector moeten hun duit in het zakje doen, ook en vooral de overheid moet de mensen sensibiliseren over het belang van de opwarming van het klimaat, vindt Elia.

Minister Schauvliege wil alleszins haar verantwoordelijkheid voor het opwarmen van onze planeet niet ontlopen, maar vindt de kritiek van Elia onterecht. ‘We hebben de fiscale gunstmaatregelen voor bedrijfswagens uitgebreid en de meeste subsidies voor isolatie en zonnepanelen geschrapt. We zetten ten volle in op logistiek en transport. Ik heb bovendien de overbebossing in Vlaanderen al meermaals aangeklaagd. Wat kan ik in hemelsnaam nog meer doen om het hier warmer te maken?!’

Netbeheerder Elia:
‘Was het 2 graden kouder, dan zaten we nu al zonder stroom’

Tot slot heeft de minister ook grote twijfels bij de legitimiteit van de elf bekende Vlamingen. ‘Heb je hun namen gezien? Ik ken enkel Lambert Schoenmaekers, de Hollywoodacteur, en Nic Balthazar, die van dat klimaatliedje. De rest van die mensen is mij totaal onbekend. Als dat al bekende Vlamingen zijn, zijn er ruim 3 miljoen bekende Vlamingen in Vlaanderen.’