Een hipster rookt een sigaartje. 'In een eigen staat kunnen we normale kleren zwaarder belasten.'

Britse hipsters vragen referendum eigen staat

In navolging van de Schotten willen ook de Britse hipsters een referendum over een eigen staat. Ze zijn de bemoeienissen van de regering-Cameron, die door aanhangers van normcore wordt gedomineerd, beu.

Trendwatchers vrezen dat een ‘yes’ voor Schotse onafhankelijkheid de druk zal doen toenemen om een gelijkaardig referendum te organiseren onder aanhangers van de hipstercultuur. Nu al is de spanning tussen hipsters en normale mensen te snijden in Britse koffiehuizen en cocktailbars.

‘De kwestie verdeelt hipsters en polariseert de maatschappij’, zegt Charlie Wooster, een dertiger met een baard, sneakers en een koersfiets zonder remmen. ‘Hipsters zijn eensgezind dat er een referendum moet komen, maar raken het niet eens of ze nu onafhankelijk moeten worden of niet. De rest van de maatschappij, met haar beklemmende normaliteit, is tegen een referendum. Ik zal mijn mening over onafhankelijkheid laten afhangen van het dominerende sentiment, zodat ik er tegenin kan gaan. Ik vermoed dat de meeste andere hipsters er hetzelfde over denken.’

De hipsters willen hun eigen koers varen, maar vinden dat ze te veel beknot worden in hun individuele expressie door Westminster, het politieke hart van het Verenigd Koninkrijk. ‘De meeste Britse politici zijn normcore tot op het bot. Zij willen zich op geen enkele manier onderscheiden van de massa, tenzij ze per toeval tussen een massa hipsters staan’, weet Bertie Mortdecai (29), een Londenaar met een snor, een buitenmaatse bril, een flodderig kapsel en een paarse trui die je normaal gezien enkel in de kleerkast van oude taarten vindt. ‘In een eigen staat kunnen we normale kleren en fietsen zwaarder belasten.’

De Britse regering, waarin Conservatieven het overwicht hebben, zit verveeld met het afscheidingsstreven. ‘Ik kan niet zeggen dat mijn hart zou breken, mochten de hipsters zich losscheuren van het Britse rijk’, zegt premier David Cameron. ‘Maar prettig zou het niet zijn. Enerzijds klopt het wij een hekel hebben aan hipsters met hun rare gedragingen, anderzijds vinden wij het niet kunnen dat om het even welke subcultuur zijn eigen lot in handen wil nemen. Eerst de Schotten, dan de hipsters, straks de Noord-Ieren en voor je het weet, zitten wij Engelsen enkel nog met de Welsh opgescheept. Dat kan niet de bedoeling zijn.’

Jean-Claude Juncker:
‘Hipsters moeten niet denken dat ze zich zomaar bij EU kunnen aansluiten’

In Europa weerklinkt dreigende taal over een mogelijke onafhankelijke hipsterstaat. ‘De hipsters moeten niet denken dat ze zich zomaar bij de EU zullen kunnen aansluiten’, sprak Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. ‘In Europa is de norm nog altijd normcore. Wij verwachten van burgers dat ze zich daarnaar gedragen.’