Met de bevoegdheid Ventilatie wordt Marianne Thyssen een diepe vernedering bespaard.

Thyssen ook bevoegd voor Ventilatie

Ook de bevoegdheid Ventilatie gaat naar Marianne Thyssen (CD&V). De Belgische eurocommissaris zal aanbevelingen doen over ideale luchtstromen. Geen topbevoegdheid, maar 'de job waar ik van droomde'.

De CD&V is opgelucht: een totale afgang is Marianne Thyssen bespaard gebleven. Nogal wat eurocommissarissen kregen flutbevoegdheden, zoals ‘Meertaligheid op sociale aangelegenheden en buurtfeesten’ of ‘Wattages van huishoudtoestellen en kelderpompen’. Het kan zelfs nog erger, stipt Wouter Beke aan. ‘Was Didier Reynders in de Europese Commissie gaan zitten, dan was hij opgezadeld met de bevoegdheid ‘Transport van pakjes die niet zwaarder wegen dan 174 gram’. Kom daarmee thuis’, blaast de CD&V-voorzitter.

Nu Marianne Thyssen naast haar portefeuille van Werkgelegenheid en Sociale Zaken ook Ventilatie in huis haalt, kan ons land met opgeheven hoofd door de Europese Wijk schrijden. ‘Werk maken van betere ventilatie in woningen is sociale zaak waarmee veel Europese gezinnen geholpen worden’, tweette Beke.

Thyssen zal aanbevelingen uitwerken over het ideale traject dat lucht aflegt in een huis. Zo is het bijvoorbeeld beter dat lucht van de woonkamer naar de keuken stroomt, en niet omgekeerd. ‘Want anders komen er vochtige lucht en allerlei geurtjes in de living terecht en daar is niemand gebaat bij’, zegt ventilatiespecialist Dave Sinardet (UA).

‘Dit is de job waar ik van droomde’, zegt Thyssen, die door Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker aan boord werd gehesen. ‘Ik zal me kunnen profileren als het luchtige gelaat van de Europese Unie. Het is niet mijn bedoeling om gezinnen harde regels op te leggen over hoe ze hun woning moeten verluchten, maar veeleer dat ik zachte aanbevelingen doe, zoals: zet eens een raam open of sluit de deur van de kelder. Met kleine dingen kun je het verschil maken.’

Marianne Thyssen:
‘Ik word het luchtige gelaat van de Europese Unie’

Een eerste bekommernis van Thyssen zal zijn hoe ze de Berlaymont, de hoofdzetel van de Commissie, kan ventileren, want de kettingroker Juncker vertikt het om zijn bureau te verlaten om sigaretten te paffen.