'Dit zal hen een realistisch beeld geven van hoe het er aan toe gaat ter plekke.'

Jonge jihadisten op Rock Werchter als voorbereiding op omstandigheden in Syrië

Deze ochtend zijn duizenden goedgeluimde jongeren vertrokken naar Rock Werchter. In hun kielzog zijn ook tientallen aspirant-jihadisten meegereisd, als voorbereiding op de slechte condities in Syrië en Irak.

De leider van de groep jonge jihadisten, die zichzelf enkel Ismaïl noemt, geeft toelichting: ‘De omstandigheden op Rock Werchter zijn een goede test voor onze strijders.’

Ismaïl somt enkele factoren op: ‘Er is constant een hels lawaai, goede voeding is er schaars, en de tentenkampen zijn slecht onderhouden. Als we het weer nog mee hebben, dan is de ervaring bijna compleet.’

Zijn jongens zijn zeer gemotiveerd en ernstig. Abdallah (19) uit Brussel: ‘Op Werchter zullen we voor het eerst echt zelfredzaam moeten zijn, met onze eigen tenten en voedselvoorraden. Als we de komende vier dagen zonder kleerscheuren doorstaan, dan zal ik Allah dankbaar zijn.’

Ismaïl waarschuwt dat het lastigste aspect niet de fysieke ontbering is, maar vooral de constante chaos. ‘In Irak en Syrië zullen hen de kogels om de oren fluiten. Ook op de camping van Werchter zullen constant ongeleide projectielen rondvliegen, zoals lege bierblikjes of zelfs glazen potten waar bonen in gezeten hebben.’

Hafid (17) uit Sint-Niklaas geeft toe dat hij schrik heeft. ‘Ik vind het vooral een vies idee om die toiletten in Werchter te moeten gebruiken. Daar zit volgens mij het echte gevaar.’

Wapens hebben de jongens nog niet meegekregen wegens te gevaarlijk. Ze zijn wel uitgerust met een koran om moed te vatten, en hebben Westerse kleren aangetrokken om geen aandacht te trekken.

Celleider Ismaïl heeft er een goed oog in. ‘Als ze terugkomen van Werchter, zullen ze vuil, hongerig en moe zijn, en misschien al wat vechtpartijen achter de kiezen hebben. Het zal hen alleszins een realistisch beeld geven van hoe het er aan toe gaat in Irak en Syrië.’

Ismaïl:
‘Lawaai, slecht voedsel, chaos: een goede test voor Syrië’

Vreemde eend in de bijt in het gezelschap jongens is Gertjan (18) uit Oostende. ‘Al mijn vrienden hadden tickets voor Werchter en ik niet. Blijkbaar was er bij deze bende op het laatste nog een gast uitgevallen, dus heb ik mij snel bekeerd tot de islam, hé. Een kleine prijs om eindelijk Damon Albarn zien!’