Het paleis houdt vol dat het om een misverstand gaat. 'Wij zouden ons nooit voor zoiets excuseren'.

Mathilde excuseert zich per ongeluk voor Belgische gruweldaden in Congo

Koningin Mathilde heeft opnieuw een diplomatische blunder geslagen. Toen ze zich bij Rode Duivel Romelu Lukaku excuseerde omdat ze hem eerder verward had met zijn ploegmaat Divock Origi, flapte ze er per ongeluk ook excuses uit voor het Belgisch koloniaal verleden.

Een stomverbaasde Romelu Lukaku moest aanhoren hoe koningin Mathilde onder meer sprak over de beestachtige praktijken die de norm waren in de Vrijstaat Congo, toen nog persoonlijk bezit van Belgisch koning Leopold II.

‘Ik wilde beleefd blijven en glimlachen, maar dat was niet makkelijk.’ De koningin zou ook gezegd hebben dat ze de betrokkenheid van Belgen bij de moord op de eerste Congolese premier, Patrice Lumumba, een schandvlek vindt op de nationale geschiedenis.

Mathilde zou verder nog spijt uitgedrukt hebben over het feit dat België nadien te lang het corrupte regime van Mobutu Sese Seko ondersteund had.

Lukaku toont zich overdonderd. ‘Zo veel excuses waren nu ook niet nodig voor een simpele verwarring. Ik begreep heus dat ze vanop afstand in de tribune moeilijk voetballers uit elkaar kon houden.’

De excuses van Mathilde gaan terug op een incidentje na de WK-match tegen Rusland, waar invaller Divock Origi het winnende doelpunt scoorde. Nadien feliciteerde de koningin per ongeluk Lukaku met het doelpunt.

‘Het moet diep gezeten hebben’, zegt Lukaku met opgetrokken wenkbrauwen. Via zijn vader Roger heeft de Rode Duivel een connectie met Congo. Roger Lukaku speelde nog voor de nationale ploeg van het land, dan indertijd Zaïre heette.

Op het paleis klinkt het dat koningin Mathilde het zo niet bedoeld had, en dat er sprake is van een communicatiefoutje.

Romelu Lukaku:
‘Zo veel excuses waren nu ook weer niet nodig’

‘De koning en de koningin waren zeer blij om de Rode Duivels te ontvangen op het paleis’, zegt kabinetschef Frans Van Daele. ‘In zo’n enthousiaste sfeer kan er al eens iets verkeerd gehoord worden. Maar het koningshuis zou zich nooit excuseren voor zulke dingen.’