Wilfried Martens: 'Met twee mensen die elkaar graag zien en dat ook tonen, is er niks mis. Dat is geen schande.'

Hete sekstape van Wilfried Martens gelekt

Wilfried Martens geeft tijdelijk het voorzitterschap van de Europese Volkspartij (EVP) door aan Joseph Daul. Martens werd in verlegenheid gebracht door een videofilm waarin hij gemeenschap heeft met zijn vrouw.

Aanvankelijk golden ernstige gezondheidsproblemen als reden voor Martens’ tijdelijke aftreden, maar de waarheid is iets poëtischer. Sinds enkele dagen circuleert op het internet een filmpje van ongeveer drie minuten waarin de voormalige eerste minister en zijn vrouw Miet Smet de liefde bedrijven. De beelden werden door onbekenden gepost op SeniorenNet.

Hoe de daders aan de video gekomen zijn, is niet duidelijk. Ook naar hun motieven tast men in het duister. De reacties van kijkers bestrijken het hele spectrum van afschuw tot medelijden. SeniorenNet haalde het filmpje al offline, maar te laat om de verspreiding tussen gebruikers onderling tegen te gaan.

‘Eerlijk gezegd was er niet veel te zien’, zegt Lode Opdebeeck, woordvoerder van SeniorenNet. ‘Al is het wel jammer dat de privacy van meneer Martens en mevrouw Smet op die manier geschonden is.’ Op het ongeveer drie minuten durende filmpje is te zien hoe het koppel de liefde bedrijft in missionarishouding. Wilfried draagt zijn kenmerkende bril.

‘Echt vies’, meent een twitteraar. ‘Het is alsof je kijkt naar je grootouders die seks hebben.’

Die inschatting lijkt de algemene teneur te zijn van de reacties. Vooral de duidelijk hoorbare uitspraak ‘voel je je bevredigd?’ tijdens de vrijpartij doet veel kijkers de wenkbrauwen fronsen.

Enkele christendemocraten denken dat het een lage streek is van een politieke tegenstander, maar alleen Pieter De Crem wilde openlijk commentaar geven: ‘Dit is de zoveelste manier om CD&V af te schilderen als een aftandse partij die er enkel is voor senioren. Een sekstape van Yves Leterme of Wouter Beke zou tenminste een slagvaardige, moderne partij tonen.’

Martens en Smet zelf nemen het nieuws rustig op. ‘Ach,’ zegt de premier van negen regeringen aan de telefoon, ‘er is al zo veel oorlog en geweld in de wereld. Met twee mensen die elkaar graag zien en dat ook tonen, is er niks mis. Dat is geen schande. Maar omdat mijn comb-over een beetje in de war lag, schaam ik mij en daarom zet ik tijdelijk een stap terug.’

Martens voegt er wel nog aan toe dat hij hoopt dat de video van zijn seksexploten met Smet niet voor commerciële doeleinden zullen worden gebruikt. ‘De liefde is iets schoons en het zou jammer zijn als iemand dat zou willen uitbuiten’, vindt hij.

Twitteraar:
‘Het is alsof je kijkt naar je grootouders die seks hebben’

De gewezen excellenties kunnen echter op beide oren slapen: totnogtoe heeft geen enkele pornograaf belangstelling getoond in een betaalde verspreiding. Wel heeft de tape aan populariteit gewonnen op forums als 9Lives, als een geavanceerde vorm van het zogenaamde ‘rickrollen‘ van enkele jaren terug: wilfriedrolling.

Dit artikel werd enkele dagen vóór het overlijden van de heer Wilfried Martens geschreven en gepubliceerd. De redactie houdt eraan zijn nabestaanden veel sterkte te wensen.