De schrijvers van Wikipedia worden geprezen om hun luchtige schrijfstijl en frivole thematieken.

Wikipedia wint Nobelprijs voor de Literatuur

De Nobelprijs voor de Literatuur gaat naar de schrijvers van Wikipedia. De jury werd over de streep getrokken door de invloed van Wikipedia op álles. 'Geen enkel literair werk wordt zo gretig geconsulteerd.'

Verwacht werd dat een Japanner of een Canadese auteur de Nobelprijs voor de Literatuur in de wacht zou slepen. Zij grepen evenwel naast de hoofdprijs ten faveure van Wikipedia. Een controversiële beslissing, maar het Nobelprijscomité heeft duidelijk met de traditie willen breken om schrijvers te bekronen die niemand kent en slechts door een enkeling worden gelezen.

‘Na het hoofdstuk over de Nobelprijs voor de Literatuur op Wikipedia aandachtig te hebben bekeken, kwamen we tot de conclusie dat we het over een andere boeg moesten gooien’, zegt Peter Englund, voorzitter van de Zweedse Academie. ‘In het verleden hebben we te vaak onleesbare, taaie kost bekroond. Een geschreven werk moet een breed maatschappelijk draagvlak hebben. Wikepedia voldoet ruimschoots aan die eis.’

Wikipedia is een van oorsprong Nederlandstalig epos in 1.700.000 delen dat volgens Wikipedia intussen in 276 talen én het West-Vlams is vertaald. ‘Het bevat niet weg te denken klassiekers als ‘Ollekebolleke‘ en De Raaskalderij, maar ook populaire episodes die de servers van Wikipedia wel eens doen crashen, zoals Vremde en de Orde van het Leven van de Kroon van Kelantan.’

Het stampvoetende oeuvre van Wikipedia heeft een imposante invloed op ons hele leven, stelde Englund in zijn lofrede. ‘Geen enkel literair werk wordt zo gretig geconsulteerd, gekopieerd en vervloekt door professoren als studenten er gebruik van maken. Het Nobelprijscomité kan niet omheen de sublieme, vaak realistische combinatie van actualiteit, kunst en geschiedenis. Dit is een gewaagd literair project waarvan niemand het einde kent. De schrijvers verbeteren elkaar en vullen elkaar aan. Er staan enkele historisch betwistbare passages in die niet geheel met de waarheid stroken, maar een goed literair werk wekt altijd controverse op.’

Englund prees ook de ongekende veelzijdigheid aan thematieken die dankzij de luchtige schrijfstijl door brede lagen van de bevolking kunnen worden gelezen. ‘Wikipedia zet aan tot denken, dat alles in een zinnenprikkelend taalregister. Het Nobelprijscomité wacht vol ongeduld tot Wikipedia ook in boekvorm uitkomt,’ concludeerde Englund.

Nobelprijscomité:
‘In het verleden hebben we te vaak onleesbare, taaie kost bekroond’

Eén van het niet geringe aantal schrijvers dat in de prijzen viel, is BertS. ‘Ik was vanmorgen net een hoofdstukje aan het schrijven over Alain Peyrefitte toen ik het nieuws vernam. Ik kon mijn emoties niet de baas. Hopelijk zullen uitgeverijen mijn literair talent nu ook opmerken.’

De lijst van Nobelprijswinnaars Literatuur op Wikipedia werd meteen up-to-date gebracht.