'Beschuldigingen zijn bij het kroeshaar getrokken, zeg maar'

Hans Vandeweghe: ‘Ik heb helemaal geen probleem met negers’

Sportjournalist en -opiniemaker Hans Vandeweghe kwam recent onder vuur te liggen vanwege vermeend racistische uitspraken over Afrikaanse en Maghrebijnse voetbalteams in De Morgen. Nu bijt hij van zich af.

Vandeweghe vindt de beschuldigingen aan zijn adres onterecht. ‘Zeg maar bij het kroeshaar getrokken’, lacht hij grimmig. ‘Iedereen die me kent, weet dat ik niets heb tegen negers en andere oerwoudbewoners.’

Volgens Vandeweghe is nuance broodnodig. ‘Toen ik zei dat Afrikaanse ploegen op het WK Voetbal ten onder gaan aan hun eigen primitiviteit, bedoelde ik dat helemaal niet racistisch. De feiten liegen er echter niet om: teams die niet kunnen doorstoten, komen uit minder ontwikkelde landen. Dat wordt keer op keer bewezen.’

De KVS in Brussel heeft zijn samenwerking met De Morgen, waar Vandeweghe voor schrijft, opgezegd. Volgens hen waren zijn uitspraken de druppel, na een aantal andere fiasco’s. ‘Wat begrijpen die culturo’s van sport?’ schampt hij. ‘Die gasten zien spoken waar er geen zijn.’

Bij De Morgen zelf sluit men ook de rangen rond de sportjournalist. Er is zelfs sprake van wrevel.

‘Ik vind het verbazingwekkend dat men ons beschuldigt van racisme. Op onze opiniepagina’s laten we toch af en toe eens een moslim aan het woord? Bovendien eten we hier allemaal heel graag couscous’, zegt redacteur Tanja Verschaeve.

Vandeweghe opnieuw: ‘Kritikasters moeten weten wat ze willen. Rechtse bullebakken verwijten de media voortdurend een bastion te zijn van linkse politieke correctheid, maar blijkbaar is het voor negers en feministen nooit goed genoeg.’

‘Wij eten hier allemaal heel graag couscous’

De controverse heeft inmiddels geleid tot een debat doorheen het hele medialandschap. Verwacht wordt dat de overwegend blanke en middenklasse opiniemakers eveneens tot de conclusie zullen komen dat ze zich nooit bezondigen aan racisme omdat ze één Marokkaanse vriend hebben en niet voor het Vlaams Belang stemmen.