Russisch forfait betekent dat België mogelijk pas verliest in de volgende ronde.

Rusland boycot WK Voetbal uit protest tegen corruptie

Uit protest tegen 'endemische corruptie' bij de FIFA boycot Rusland al haar matchen in de groepsfase van het WK voetbal, waaronder die tegen de Rode Duivels. Vanaf de 1/8-finales is het wel bereid weer mee te doen.

Normaal zou Rusland het morgen moeten opnemen tegen Zuid-Korea, maar die match gaat dus niet door. De Russische Voetbalunie heeft zich teruggetrokken uit de groepsfase van de Wereldbeker Voetbal uit protest tegen de toekenning van het WK 2022 aan Qatar. Velen vermoeden dat daar corruptie mee gemoeid was.

Nikolaj Tolstych, voorzitter van de Russische Voetbalunie: ‘We kunnen niet aan de zijlijn blijven staan terwijl dergelijke corruptie ongestraft blijft, en scharen ons achter het protest tegen de beslissing om het WK in 2022 in Qatar te organiseren.’

Deze beslissing is des te opmerkelijker omdat Rusland zelf het WK Voetbal organiseert in 2018. ‘We zouden niet willen dat er een terugwerkende smet op ons blazoen komt’, verklaart Tolstych. ‘Omkoperij, machtsmisbruik en nepotisme zijn niet de zaken waar Rusland voor staat.’

De Russen laten echter een achterpoortje open. ‘We zijn bereid ons wel terug 100% in te zetten voor de volgende ronde van het WK’, zegt Tolstych nog. ‘Het gaat er ons enkel om, om een signaal te geven dat waarden zoals transparantie en eerlijkheid moeten gerespecteerd worden.’

Internationale reacties zijn lauw. François De Keersmaecker van de KBVB: ‘Dit gaat over voetbal, over sport. Daar politiek gaan in bedrijven vind ik zeer ongepast. Qatar heeft nu al heel wat opofferingen gemaakt om het WK naar zijn land te halen, en dat verdient respect, geen verdachtmakingen.’

Gaat het echt om een politieke kwestie? Want dergelijke beslissingen in Rusland kan men niet zien zonder dat de schaduw van president Vladimir Poetin opdoemt. ‘Dit gaat louter over sport’, benadrukt Nikolaj Tolstych. ‘Van inmenging van politieke zijde is er geen sprake.’

Nikolaj Tolstych:
‘Zulke corruptie kan toch niet onbestraft blijven?’

Bij de FIFA zelf heeft men nog niet officieel gereageerd, maar het Russische forfait zou betekenen dat België mogelijk verliest tegen Duitsland of Portugal in de volgende ronde. Bij het ter perse gaan was het bestuur van de FIFA nog in vergadering.