'Amper 50 supporters aanwezig: dat waren nog eens tijden'

Supporters van het eerste uur misnoegd over Rode Duivels-gekte

Bij de échte, oorspronkelijke supporters van ons nationaal elftal valt de huidige populariteit van het team bijzonder slecht. Zij vinden de recente hype rond de Rode Duivels ‘overdreven’ en beschuldigen de successupporters van hypocrisie.

Jean-Pierre (62) is zo’n echte supporter. Hij reisde vijf jaar geleden mee naar Armenië om er de Rode Duivels met 2-1 te zien verliezen in de vorige WK-kwalificatie, toen onder Franky Vercauteren. Vandaag ziet hij met lede ogen aan hoe de sfeer rond de nationale ploeg totaal is omgeslagen.

‘Dat waren nog eens tijden. Met amper 50 supporters waren we aanwezig, maar ons fluitconcert na afloop van de wedstrijd konden de spelers horen tot in de kleedkamer. Wij waren échte supporters.’

Jean-Pierre heeft zijn bedenkingen bij het volkje dat vandaag rond het Heyzelstadion rondhangt bij thuiswedstrijden.

‘Als ik nu al die successupporters zie dansen en springen… Tja. Waar zaten die vijf jaar geleden allemaal?’

Jean-Pierre probeert nog steeds aanwezig te zijn bij alle wedstrijden, maar beleeft daar vandaag veel minder plezier aan. ‘In mijn tijd wist je zeker dat de Rode Duivels gingen ontgoochelen, en toch ging je. Succesvol of niet, wij bleven altijd komen om de ploeg ongenadig uit te jouwen.’

Ook Youri (41) is al sinds jaren trouw op post. Hij misgunt de huidige generatie hun sportieve succes niet, maar vindt dat het allemaal wat te makkelijk is geworden.

‘Supporteren voor voetballers als Thibault Courtois, Eden Hazard en Vincent Kompany is natuurlijk makkelijk. Wij moesten het destijds doen met Stijn Stijnen, Wesley Sonck en Carl fucking Hoefkens. En toch deden we het. Ik mis die periode toch.’

Zijn vriend Chris (41) gaat zelfs nog verder. ‘Ik hoop dat de nationale ploeg zwaar afgaat in Brazilië, zodat al die successupporters weer definitief thuisblijven. Dan kunnen de echte supporters weer in alle rust hun tickets reserveren. En opnieuw comfortabel plaatsnemen in een halfleeg stadion, zonder de hele tijd dat luid geschreeuw en gefeest te moeten ondergaan van die dronken successo’s.’

‘Ik hoor het hele Heyzelstadion feesten bij een 0-0 stand tegen, godbetert, Tunesië. Neen, zo hoeft het voor mij niet’, bevestigt Youri. ‘Geef mij maar de grimmige sfeer van 8 jaar geleden. Iedereen in gewone kledij, zonder pruiken en schmink. Gewoon in stilte naar een slechte wedstrijd kijken.’

Echte supporter:
‘Geef mij maar de grimmige sfeer van 8 jaar geleden’

‘Nu zie ik zelfs notoire N-VA-leden enthousiast met de Belgische driekleur zwaaien in hun dorpscafé. Wat een hypocrisie. Ja, wij hopen echt dat de Belgen in Brazilië een mal figuur slaan’, aldus de supporters van het eerste uur.