Kijkers zouden teleurgesteld zijn met de aanslepende plotlijnen rond Homs en de toevoeging van de jihadisten.

Geen vijfde seizoen voor ‘Syrische Opstand’?

Er zijn steeds meer geruchten dat de tv-show 'Syrische Opstand' geen vijfde seizoen zou krijgen. De show kampt al een tijdje met dalende kijkcijfers, en heeft af te rekenen met concurrentie van onder andere 'Euromaidan'.

De succesvolle dramareeks over een politieke opstand die uitmondt in een burgeroorlog begon ijzersterk, met hoge kijkcijfers over de hele wereld.

‘De plotlijnen vormden een unieke mix van alledaagse reality en politiek op het internationale niveau, waardoor ‘Syrische Opstand’ een heel divers kijkerspubliek aan zich wist te binden’, zegt Stavros Lekepouris, mediawatcher.

Op zijn hoogtepunt werd de show druk gevolgd in zowel Europa, Amerika, het Midden-Oosten als in Azië. ‘De afleveringen waarin de Russische president met een diplomatieke oplossing komt na de crisis met chemische wapens, was een ijzingwekkend staaltje politieke tv’, herinnert Lekepouris zich.

Nu echter blijkt het vat af. ‘Syrische Opstand’ had al een tijdlang niet meer de monsterkijkcijfers van het tweede of derde seizoen. ‘Dat is niet abnormaal voor een show’, zegt regisseur Frank Van Mechelen. ‘Het wordt moeilijker om kijkers te verrassen of the choqueren.’

Sommige analisten denken dat de aanslepende plotlijn rond de verwoeste stad Homs de kijkcijfers geen goed deed. Ook de niet-ingeloste verwachtingen van een Amerikaanse interventie en de dubieuze toevoeging van de jihadisten-plotlijn zouden voor frustraties gezorgd hebben.

De doodsteek voor de show was volgens Lekepouris de komst van ‘Euromaidan’, een reeks over een Oost-Europees land waar een corrupte president van de macht wordt verdreven, en waar elk moment zowel een burgeroorlog als een buitenlandse invasie dreigt.

‘Ik denk dat ‘Euromaidan’ verwachtingen inlost die ‘Syrische Opstand’ nooit deed. In ‘Opstand’ bleef Assad gewoon de hele tijd aan de macht, ook al hing die soms aan een zijden draadje. ‘Euromaidan’ durft beslissingen maken. Bijvoorbeeld de annexatie van het schiereiland Krim was een gedurfde zet in de reeks’, zegt Lekepouris.

Frank Van Mechelen denkt dat het nog simpeler is: ‘Kijkers in Europa en Amerika kunnen zich makkelijker identificeren met de fictieve inwoners van dat Oost-Europees land. Ze kunnen zich voorstellen dat zoiets ook bij hen zou kunnen gebeuren.’

Frank Van Mechelen:
‘Dalende kijkcijfers zijn normaal. Het wordt moeilijker om kijkers te choqueren’

Ba’ath en de Verenigde Naties, de productiehuizen die ‘Syrische Opstand’ maken, weigeren voorlopig op de geruchten te reageren, maar met nog geen enkele gelekte casting of nieuwe plotlijn voor de show, lijkt de toekomst voor Assad, de opstandelingen en de jihadi’s erg onzeker.