Toegangsbandjes van festivals blijven doordragen blijkt niet zonder risico.

Handamputatie voor meisje na te lang gedragen festivalbandjes

Festivalgangers denken in het vervolg beter na vooraleer ze maandenlang hun muziekfestivalbandjes blijven dragen als aandenken. Voor Ellen (19) uit Merksplas liep het bijna fataal af. Het meisje moest haar hand laten afzetten toen ze gangreen kreeg aan haar pols.

Ondertussen zijn ze al jaren een bekend gezicht, die verwoede festivalgangers die geen afstand kunnen doen van hun toegangsbandje, en dat vaak nog maanden dragen, zoniet tot de volgende editie. De diehards dragen er meerdere.

Ellen, een studente fysiotherapie uit Merksplas, was één van hen. ‘Haar hele onderarm hing vol bandjes. Werchter, Pinkpop, Leffingeleuren, Tomorrowland, Jazz Middelheim: festivals doen was voor Ellen bijna een manier van leven, de hele zomer lang’, herinnert haar hartsvriendin zich.

Het meisje wenst zelf niet geïnterviewd te worden, maar haar vader wil ons wel te woord staan. Hij is nog altijd aangeslagen. ‘We hebben haar zo vaak gezegd dat die bandjes blijvende huidirritatie konden veroorzaken, of dat sommige van die bandjes wel héél vuil waren geworden. Ik wou nu dat we meer aangedrongen hadden.’

Naar verluidt sloeg Ellen de bezorgdheid van haar ouders in de wind. ‘Mensen die al die bandjes onnozel vonden, vond ze seuten die wat meer moesten genieten van het leven’, zegt haar intussen ex-vriend, die zelf ook een verwoed festivalganger is. Hij bleef echter zijn toegangsbandjes niet dragen. ‘Het waren eretekens voor haar, als medailles die je krijgt om in een oorlog te zitten’, zucht hij triest.

Bij de eerste symptomen van verrotting reageerde haar omgeving nog niet. Pas toen de stank van de necrose begon in te treden, begonnen vrienden opmerkingen te maken. ‘Ze deed het af als festivalstank die was blijven hangen in de bandjes’, zegt de hartsvriendin. ‘Maar de geur werd enkel erger.’

Naderhand werd Ellen ziek en ging ze naar de huisarts. Die wist onmiddellijk at er aan de hand was. ‘Hadden we niet onmiddellijk ingegrepen en haar hand afgezet, dan was Ellen nu niet meer in leven’, zegt de dokter.

De eens vrolijke studente zit nu thuis met een depressie. Naar festivals kan ze uiteraard nog gaan, maar dat zal mogelijk nog een seizoen moeten wachten. Haar vader: ‘Wij zijn allemaal enorm geschrokken. Boos, dat ook. Die bandjesfabrikanten moeten dat toch weten, dat sommige jonge mensen die zo lang blijven dragen?’

Bij DurCo, de Belgische importeur van bandjes en marktleider in zijn veld, drukt men medeleven uit met het lot van Ellen, maar zeggen ze dat hun producten niet ontworpen zijn om langer dan een week gedragen te worden. ‘Alles wat je draagt zonder het ooit te wassen of uit te doen, kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Dat geldt ook voor schoenen of hemden’, zegt men daar.

‘Ze deed het af als festivalstank die was blijven hangen, maar het werd enkel erger’

FOD Gezondheid zegt dat er geen reden is tot paniek, maar maant festivalgangers wel aan om hygiëne na festivals in de gaten te houden. ‘Niet alleen toegangsbandjes kunnen vuil worden, op festivals zelf kan je ook allerlei ziektes oplopen omdat er zo veel mensen met elkaar in contact komen in slechte sanitaire omstandigheden.’ Opletten geblazen, dus.