Burgemeester Guido De Padt vindt maar geen overnemer voor de Muur van Geraardsbergen.

Amstel Gold Race schrapt Muur uit parcours

Op de valreep schrapt de organisatie van de Amstel Gold Race de Muur van Geraardsbergen uit het parcours. 'Ze zijn te gierig', zegt Guido De Padt. 'Neen, de NMBS is te traag', weerleggen de Nederlanders.

De deelnemers van de Amstel Gold Race zullen morgen dan toch niet de Muur van Geraardsbergen beklimmen. Koersdirecteur Gert-Jan Smeets had gehoopt de schamele selectie Limburgse bulten te kunnen aanvullen met de legendarische Vlaamse helling, maar de deal is met de eindstreep in zicht afgesprongen. De Stichting Amstel Gold Race zegt geen zotte kosten te willen doen in een tijd dat iedereen bespaart.

‘Kortom, de Nederlanders zijn te gierig’, besluit burgemeester Guido De Padt (Open Vld), die al jarenlang poogt de Muur van Geraardsbergen te verpatsen aan organisatoren van wielerwedstrijden. Sinds de Ronde van Vlaanderen ‘zijn’ Muur heeft laten vallen, ligt de helling roemloos te verkommeren. Zelfs wielertoeristen halen er tegenwoordig hun neus voor op.

‘Maar het probleem ligt helaas niet bij ons, maar bij de NMBS’, weerlegt Smeets. ‘We konden er niet op rekenen dat de wielrenners op tijd in Geraardsbergen zouden staan, en evenmin konden de Belgische Spoorwegen een stipte aansluiting bij het peloton verzekeren. Het Belgische spoornet zou het peloton in waaiers trekken.’

De organisatie stelde voor om een ongebruikte Fyra in te leggen. ‘Naar ik hoor hebben we er zo nog enkele staan in een rangeerstation’, zegt Smeets. ‘Maar helaas weigerde de NMBS-top dat omdat dan eindelijk duidelijk zo worden dat de geplaagde Fyra minder mankementen vertoont dan het gemiddelde Belgische treinstel. Dat zou bijkomend gezichtsverlies betekenen voor de NMBS, die dit jaar nog geen enkele race gewonnen heeft.’

Gert-Jan Smeets:
‘De NMBS kon geen stipte aansluiting bij het peloton verzekeren’

De NMNBS reageert dat de Fyra niet geschikt is om een treintje te vormen en de renners netjes af te leveren aan de voet van de Muur van Geraardsbergen.