Karel De Gucht belooft dat hij journalisten die hem van machtsmisbruik beschuldigen, kapot zal maken.

Karel De Gucht dreigt met proces tegen iedereen die hem van intimidatie beschuldigt

De Gucht is de sfeer van verdachtmakingen beu. Iedereen die hem vanaf vandaag publiekelijk beschuldigt van intimidatie of machtsmisbruik zal gerechtelijk vervolgd worden, aldus de EU-commissaris.

Karel De Gucht is bedroefd en ontgoocheld dat de pers opnieuw ruchtbaarheid heeft gegeven aan bepaalde fabeltjes van de boosaardige pest-ambtenaar Karel Anthonissen (BBI). Die had beweerd dat De Gucht zijn bazen onder druk zou hebben gezet om hem op een ongeoorloofde manier te helpen met zijn procedure.

De Open Vld-politicus ontkende dat hij van de belastingstop een antwoord had gekregen. Hij wees er bovendien op dat er in het antwoord dat hij had ontvangen alleszins geen ongeoorloofde stukken zaten. Maar nu is in een bepaald soort pers de indruk ontstaan dat men de EU-commissaris van Handel dan maar ongestraft kan beschuldigen van leugens en zelfs intimidatie. Een indruk die Karel De Gucht keihard de kop wenst in te drukken.

‘Kijk, ik heb niet meer rechten dan iemand die achter de vuilniskar loopt’, zegt De Gucht. ‘Maar ik heb wel veel meer geld. En met dat geld zal ik de beste advocaten in dienst nemen om iedereen die het in zijn hoofd haalt om mij te beschuldigen van machtsmisbruik of intimidatie te gronde te richten.’

‘Ik zal hen dagvaarden als journalist én als privépersoon. Ik zal hun hoofdredacteur aanklagen en hun hele tijdschrift. Ik maak die mensen en hun carrières kapot, dat garandeer ik u’, spreekt De Gucht bedaard.

De Gucht vindt dat de pers en bepaalde politieke tegenstanders focussen op zaken die volstrekt niet van belang zijn, zoals een klein leugentje om bestwil in een showbizzprogramma. ‘Wat telt, is dat ik eigenlijk niet eens hoefde te liegen. Dat ik toevallig wel heb gelogen, is een kleine bijkomstigheid die volledig verkeerd wordt geïnterpreteerd.’

Karel De Gucht:
‘Iedereen die het in zijn hoofd haalt mij te beschuldigen van machtsmisbruik of intimidatie zal ik te gronde richten’

De getergde politicus wil het intern onderzoek van de BBI afwachten om verdere commentaar te geven op het dossier. ‘En als dat onderzoek aantoont wat ik wil dat het zal aantonen, dan kan iedereen zijn functie behouden. Het gaat in ieder geval de goede kant op, verneem ik via mijn contacten.’