Het dorpsplein van Lebbeke. De lokale afdeling van Jong N-VA is verheugd met de verkiezing als marginaalste gemeente. © Google Streetview

Lebbeke marginaalste Vlaamse gemeente

Lebbeke is uitgeroepen tot Marginaalste Gemeente van Vlaanderen. In een spannende eindstrijd haalde de Oost-Vlaamse gemeente het van medefinalisten Boom en Erembodegem.

Michiel De Vlieger:
‘Marginaliteit is des te extremer wanneer ze toeslaat waar je ze het minst verwacht’

Lebbeke is jarenlang onder de radar van marginaliteitswatchers gebleven, maar dat is nu rechtgezet. De jury loofde onder meer de extreme boertigheid, het totaal gebrek aan elementaire beleefdheid en de onbedwingbare neiging om schaamteloos te profiteren van de buren. Vooral het feit dat de inwoners van de gemeente hun marginaliteit weten te camoufleren onder een dun laagje verkavelingsvernis, kon de jury bekoren. ‘Marginaliteit is des te extremer wanneer ze toeslaat waar je ze het minst verwacht’, aldus juryvoorzitter Michiel De Vlieger.

In een spannende finale versloeg Lebbeke de concurrenten Boom en Erembodegem. Dat was nog een waar huzarenstukje. Boom lag lang aan de leiding, onder meer door zijn uitgebreide kennis van manieren om een waardevol natuurreservaat naar de knoppen te helpen. Erembodegem leek even het tij te kunnen keren door maar liefst 35 verschillende manieren op te sommen om een trainingspak verkeerd aan te doen. Maar uiteindelijk kon Lebbeke toch de titel pakken door over te schakelen op traditioneel, authentiek geweld.

De winnaar van de vorige editie, Aalst, noemt Lebbeke een waardige opvolger. Burgemeester Christoph D’Haese: ‘Het is voor Lebbeke een hele eer om in onze voetsporen te treden. In Aalst hebben we inmiddels onze maginaliteit tot Unesco-wereldefgoed laten uitroepen, en dat hebben we gevierd door ons goed zat te zuipen met plastieken namaaktetten aan. De boeren van Lebbeke zullen natuurlijk nooit in onze divisie kunnen spelen, maar voor amateurs is dit een puike prestatie!’

Minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (NVA) is tevreden met het resultaat. ‘Lebbeke ligt niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk in het midden van Vlaanderen. Met hun marginaal gedrag vertegenwoordigen ze perfect het Vlaanderen dat wij verdedigen. Ik onderzoek of ik het geografische middelpunt van Vlaanderen, dat nu nog in buurgemeente Buggenhout ligt, kan verplaatsen naar Lebbeke, als blijk van erkenning voor hun ultieme belichaming van de Vlaamse Grondstroom.’

In Lebbeke zelf heeft het nieuws weinig emoties losgemaakt. Gevraagd naar een reactie, plasten de Lebbekenaren zonder verdere uitleg tegen de benen van uw verslaggever.