De etnische Walen zijn ongerust nu fascisten en extremisten het land dreigen over te nemen, zegt Rudy Demotte.

Waals referendum over aanhechting Rusland

De regering van de opstandige Belgische regio Wallonië organiseert een referendum waarin de inwoners zich kunnen uitspreken voor of tegen de aanhechting bij Rusland.

Nadat eerder de regeringen op de Krim, in Zuid-Oekraïne en in Oost-Oekraïne hadden aangekondigd om de bevolking in een referendum te laten beslissen over een aanhechting bij Rusland, heeft nu ook Waals minister-president Rudy Demotte (PS) aangekondigd een volksraadpleging te willen organiseren.

‘Nu het land dreigt te worden ingepalmd door fascisten en extremisten, leeft bij een groeiend deel van onze bevolking diepe ongerustheid’, zegt Demotte. ‘De keuze van de bewoners van Wallonië gaat tussen fascisme en Rusland.’

‘Omdat wij ons in eigen land in een minderheidspositie dreigen te bevinden, waarin onze fundamentele rechten onvoldoende worden gegarandeerd, willen we nagaan in welke mate de bevolking ons volgt in onze toenadering tot Rusland’, zei de Waalse leider vanmorgen op de staatstelevisie.

Toch is de uitkomst van het referendum nog niet helemaal zeker. Uit eerdere peilingen bleek dat de Walen al niet staan te springen voor een aanhechting bij Frankrijk, waarmee de inwoners toch de taal delen. Wat dan te zeggen van een samengaan met Rusland, dat geografisch en taalkundig nog verder van het Waals gewest is verwijderd?

Demotte ziet het probleem niet. ‘Onze ideologische en politieke banden met Rusland zijn veel nauwer dan die met Frankrijk of Vlaanderen. Wij zijn er rotsvast van overtuigd dat de bevolking eieren voor haar geld zal kiezen en zich met enthousiasme door Vladimir Poetin zal laten inlijven,’ gelooft de PS-politicus.

Demotte meent bovendien dat Europa dringend een gebaar moet stellen om de Russische regering gunstig te stemmen. ‘Ik denk niet dat het verstandig is om voortdurend tegen de schenen te stampen van een man die met één druk op de knop het licht kan uitdoen in heel Europa’, aldus Demotte. ‘We zullen in de nabije toekomst gauw merken hoe visionair de keuze van de Waalse regering eigenlijk is.’

Rudy Demotte:
‘Onze ideologische en politieke banden met Rusland zijn veel nauwer dan die met Frankrijk of Vlaanderen’

Rusland heeft alvast beloofd om de uitslag van het referendum in Wallonië te zullen respecteren.