Tomorrowland zet klagende buurtbewoners met een ticket een ferme hak.

Tomorrowland dient klacht in tegen zichzelf

Organisatoren Manu en Michiel Beers hebben bij de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg een klacht ingediend tegen hun eigen Tomorrowland. 'Zo kunnen de klagende buren niet meer meegenieten van het beste festival ter wereld.'

Eerder hadden buurtbewoners al een klacht ingediend tegen de organisatie van Tomorrowland in Boom, terwijl ze zelf tickets hadden gekocht. Dat is de organisatoren in het verkeerde keelgat geschoten, zodat zij nu een kortgeding aanspannen tegen hun eigen festival.

‘We hopen dat de rechter beslist om het festival niet te laten doorgaan’, zegt de advocaat van de broers Beers. ‘Zo kunnen de klagende buurtbewoners niet langer meegenieten van het beste festival ter wereld. Want dat verdienen die mensen niet.’

De klagers uit de buurt reageren erg ontgoocheld. ‘Dat het management van Tomorrowland nu een klacht heeft ingediend tegen zichzelf raakt ons bijzonder diep’, getuigt één van hen anoniem. ‘Ondanks alles hadden wij toch gehoopt om aanwezig te kunnen zijn op dit fantastische evenement. We hopen dat de rechter geen oren zal hebben naar de klachten van de festivalorganisatie, zodat alles gewoon kan doorgaan zoals gepland.’

Een andere buurtbewoner klaagt dat het zonde zou zijn dat twee organisatoren het festivalplezier van een hele buurt vergallen. ‘Twee edities van Tomorrowland is er één te veel, maar geen editie is er één te weinig.’

Griet Cnudde, de Gentse advocate die de klagende buurtbewoners verdedigt in hun eis om het festival af te schaffen, begrijpt dat haar cliënten graag naar het festival willen gaan. ‘Ik zal hen daar ten andere ten volle in steunen’, aldus de advocate.

De situatie is daardoor nogal complex geworden, maar meester Cnudde ontkent in alle talen dat haar houding of die van haar cliënten inconsequent zou zijn. ‘Winterpret in Brussel, de Antwerpse Sinksenfoor en Tomorrowland: het is één pot nat. Het zijn flagrante inbreuken tegen de geluidsnormen, de privacywetgeving en de persoonlijke gezondheid van de lokale bewoners. We moeten die dingen verbieden en afschaffen. Maar we kunnen niet tolereren dat die organisaties zichzelf afschaffen. Die eer is aan de buurt.’

Boze buurtbewoner:
‘Twee edities van Tomorrowland is er één te veel, maar geen editie is er één te weinig’

Cnudde is zelf buurtbewoonster van de Gentse Feesten. ‘Maar die zijn de max. Ik heb meer last van klagende buren dan van de Feesten.’