Mark Rutte begrijpt niet dat België wel panda's heeft en Nederland niet. Hij heeft enkele oud-premiers veil voor een pandabeer.

Nederlands kabinet aast op Belgische panda’s

Nederland reageert met afgunst op de panda's die sinds kort in België verblijven. Minister-president Rutte wil enkele van zijn voorgangers in een kooi naar China sturen in ruil voor de twee pandaberen.

In Nederland wordt met enige jaloezie gekeken naar de twee panda’s die België in bruikleen van China gekregen heeft. Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat 73,569396 procent van de Nederlanders vindt dat er ook in een Nederlandse dierentuin minstens één pandabeer te zien moet zijn.

‘Raar dat een klein land als België wel panda’s heeft, maar Nederland niet’, stelde minister-president Mark Rutte (VVD) tijdens zijn wekelijkse persconferentie. ‘Na-ijver, afgunst en jaloezie zijn te grote woorden, van dat soort sentimenten is geen sprake. Toch zou het beter zijn dat er in Nederland panda’s zijn en in België niet.’

Rutte meldde dat hij inmiddels contact heeft gehad met Xu Chen, de Chinese ambassadeur. ‘De Chinese ambassade is niet onwelwillend om mee te werken, maar wil wel een tegenprestatie’, deelde de minister-president mee.

China is door de internationale aandacht voor de panda’s zeer geïnteresseerd geraakt in bedreigde diersoorten uit andere werelddelen. Rutte denkt een typisch Nederlandse soort te kunnen leveren. ‘Ik heb de heer Chen voorgesteld om twee panda’s te ruilen voor Ruud Lubbers en Jan-Peter Balkenende. Die twee mannen zijn beide ex-premier van Nederland en CDA-politici. CDA-politici vormen een steeds kleiner wordende minderheid en zijn met uitsterven bedreigd, onder andere door hun loserachtige paargedrag. De Nederlandse regering denkt dat Lubbers en Balkenende een prima aanvulling zijn voor de dierentuin van Peking.’

‘De SP is een oppositiepartij, maar voor de plannen om de twee voormalige premiers in te ruilen voor een pandapaartje hebben wij niets dan lof’, reageerde Emile Roemer al.

Mark Rutte:
‘Lubbers en Balkenende zijn een prima aanvulling voor de dierentuin van Peking’

Geert Wilders (PVV) zag het ietsje anders: ‘Waarom wordt niet de hele Socialistische Partij naar Peking gestuurd? Daar hoort dat linkse rapalje thuis.’ De motie van de PVV om de SP te ruilen voor de pandaberen vond echter geen brede steun in de Tweede Kamer.