Volgens Robert Jeurissen is iedereen het erover eens: Club Brugge en Standard moeten benadeeld worden.

Arbiters vragen begrip voor partijdigheid

De Belgische scheidsrechters vragen respect en begrip voor het feit dat ze consequent en bewust in het nadeel fluiten van Standard en Club Brugge. ‘Met zulke trainers vragen ze er gewoon zelf om.’

Scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen heeft schoon genoeg van de insinuaties, hatelijkheden en straatgevechten die de jongste weken onze voetbalvelden ontsierden. Om de trainers in toom te houden wil hij het bondsreglement veranderen. In afwachting daarvan vraagt hij begrip en respect voor de vooringenomenheid van zijn wedstrijdleiders, die hij ‘gerechtvaardigd’ noemt.

‘Scheidsrechters zijn ook maar mensen’, zegt Jeurissen. ‘Als ze merken dat bij één van de teams een agressieve gek langs de lijn loopt die alles wat ze doen verdacht maken, dan gaan ze overreageren. En terecht, want die mensen moeten dringend eens op hun plaats gezet worden.’

Voor Jeurissen waren met name de uitspraken van Guy Luzon, de coach van Standard Luik, de druppel die de emmer deed overlopen. Maar ook Michel Preudhomme (Club Brugge) staat bij de Belgische scheidsrechters geboekstaafd als een onverbeterlijke zuurpruim met een attitudeprobleem.

‘We hebben onze scheidsrechters expliciet gevraagd om hun teams nóg meer te benadelen. Ik wil dit seizoen geen strafschoppen in hun voordeel gefloten zien. Ik wil dat hun spelers meer rode kaarten krijgen en dat hun beste aanvallende acties consequent worden afgevlagd wegens buitenspel’, aldus de scheidsrechtersbaas. ‘De arbiters moeten absoluut vermijden dat Standard of Brugge de titel pakt. We moeten die trainers mentaal breken, zodat ze hun gedrag volgend seizoen bijsturen. Of definitief geïnterneerd worden, want dit is niet meer gezond.’

Vindt Jeurissen het dan niet jammer dat de vele supporters van Club en Standard het slachtoffer worden van het gedrag van één man langs de zijlijn?

‘Het is inderdaad sneu dat de supporters van Club Brugge en Standard alweer een titel in het water zien vallen. Maar ik wijs toch op de verantwoordelijkheid van de clubs zelf, bijvoorbeeld via de publicaties op hun websites.’

‘En bovendien zijn de meeste van die supporters even ergerlijk als de coach van de ploeg waarvoor ze supporteren. Dus neen, ik zal er mijn slaap echt niet voor laten’, zegt Jeurissen.

Robert Jeurissen:
‘Ik wil dat de spelers van Standard en Club Brugge méér rode kaarten krijgen’

‘Overigens staan de scheidsrechters niet alleen in hun analyse’, vindt de scheidsrechterbaas. ‘De voltallige voetbalwereld én de pers zitten op dezelfde golflengte: Club Brugge en Standard moeten gestraft en benadeeld worden.’