Doordat partnerruil en groepsseks populair zijn bij minderjarigen, lopen zij een groter risico op seksueel overdraagbare aandoeningen.

Chlamydia meest voorkomende kinderziekte

Tien jaar geleden kwam het amper voor, nu hebben 45 tot 62 procent van de kinderen last van chlamydia. Daarmee is de seksueel overdraagbare infectie de meest voorkomende ziekte bij minderjarigen.

Het aantal meldingen van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) bij minderjarigen is verder gestegen. Chlamydia is de meest voorkomende soa en meteen ook de wijdst verspreide kinderziekte.

Ook gonorroe kent een opvallende toename bij seksueel actieve jongeren, met een stijging van 13 procent in het voorbije decennium. Mannen van 9 tot 16 jaar zijn de meest getroffen groep. Bij jongens worden 3,2 keer meer infecties geregistreerd dan bij meisjes.

Twee op de drie pubermeisjes met chlamydia en gonorroe vertonen geen symptomen. ‘Toch kan infectie leiden tot vruchtbaarheidsproblemen op latere leeftijd’, zegt kinderarts Jacques Armagneau (UZ Gent).

Het aantal jongeren met syfilis neemt gelukkig af, mogelijk omdat jongeren almaar minder contact hebben met pastoors en andere geestelijken. Dat syfilis goed behandeld kan worden met euthanasie speelt ook mee in de neerwaartse trend.

Armagneau pleit ervoor om kinderen al van in de crèche en de kleuterschool te waarschuwen voor seksueel overdraagbare aandoeningen. ‘Bij kleuters kun je nog inzetten op seksuele onthouding, maar vanaf de lagere school moet het gebruik van het condoom worden gepromoot’, waarschuwt de geneesheer.

Kinderen geraken vooral besmet tijdens groepsseks, bijvoorbeeld op kamp met de jeugdbeweging. Ook doen minderjarigen vaker aan partnerruil dan volwassenen, wat de verspreiding mee in de hand werkt.

Dat seksueel ontluikende meisjes een onstilbare honger hebben naar fellatie, draagt bij tot de steile opkomst van een ander fenomeen: het week worden en afbrokkelen van de kiezen, de zogenaamde ‘kaasmolaren’. De kiezen van de kinderen schilferen daarbij af, alsof ze van oude Hollandse kaas zijn.

‘Tien jaar geleden kwamen kaasmolaren bij kinderen maar heel zelden voor’, zegt professor Armagneau. ‘Maar sinds steeds meer meisjes de feministische ideeën van hun moeders afwijzen, zit fellatie in de lift, met veel meer tandbederf tot gevolg. Intussen heeft naar schatting 5 tot 10 procent van de minderjarige vrouwen er last van.’

Jacques Armageneau:
‘Syfilis bij jongeren kan goed behandeld worden met euthanasie’

Zorgwekkend is dat het probleem ontstaat nog vóór de definitieve tanden doorbreken. ‘Toch raad ik meisjes aan om steeds hun tandjes te poetsen nadat ze in de toiletten een klasgenootje hebben afgezogen’, zegt Armagneau. ‘Al was het maar om na de speeltijd weer met een frisse adem in de klas te zitten.’