Economen geven toe dat Jo Cornu en zijn collega's voor 'weinig anders geschikt zijn'.

Belgisch ‘old boys’-netwerk is overwerkt

Het netwerk van oude mannen dat de economie beheerst, slaakt een noodkreet. Het voelt zich overbelast en miskend. De bal ging aan het rollen na de kritiek op NMBS-baas Jo Cornu en zijn vele mandaten.

Omdat de nieuwe spoorbaas naast zijn rol als CEO van de NMBS ook zijn bestuursmandaten bij Agfa Gevaert, Belgacom en KBC wil behouden, kreeg hij belachelijk veel kritiek te verwerken. ‘Maar wie moet die functies anders uitoefenen? Er is niemand om die mandaten aan af te staan’, vraagt Jo Cornu. ‘Mijn collega-bestuurders en ik zijn overbelast.’

‘Het is niet fair dat we afgerekend worden op onze behaalde resultaten’, zegt Bert De Graeve, CEO van Bekaert en bestuurslid bij farmareus UCB. ‘Intussen hebben we er toch voor gezorgd dat we met onze sociale klasse een fors stuk van de rijkdom in dit land bezitten, en er is nog ruimte voor vooruitgang. Zolang ze ons gewoon onze job laten doen.’

Het informele ‘old boys’-netwerk van Belgische CEO’s en bestuursleden is niet te spreken over alle kritiek die ze te slikken krijgen. ‘Dit is pure klassenjustitie‘, zegt een bestuurder op voorwaarde van anonimiteit. ‘Wij werken ons dag en nacht uit de naad voor de aandeelhouders, die in feite niet veel meer moeten doen dan adviezen opvolgen vanuit hun luie zetel. Of denkt er iemand dat een bank neerhalen eenvoudig werk is?’

Zou het geen oplossing zijn om meer mensen toe te laten in het eng vervlochten netwerk van de Belgische captains of industry? ‘Ja kijk, men wil toch ouderen aan het werk houden? Wij werken, en het is weer niet goed‘, blaast Cornu.

‘Die hetze tegenover mensen als ons jaagt me schrik aan’, bekent ook Didier Bellens. Bellens is CEO van Belgacom en zetelt in de bestuursraden van Telindus, Axa, Voka, Scarlet en Tango. ‘Het doet me werkelijk denken aan historische lynchpartijen tegen bepaalde bevolkingsgroepen. Men mag niet vergeten dat ook wij een kwetsbare minderheid zijn.’

Econoom Ivan Van de Cloot zorgt voor enige duiding in het debat. ‘Ik weet ook niet of het wel een goed idee is om die mensen al hun mandaten af te nemen. Men mag niet vergeten dat ze zodanig gewoon zijn aan dit leven dat ze op de arbeidsmarkt voor weinig anders geschikt zijn dan het opstrijken van bonussen. Voor hen zijn al die bestuursraden een stukje familie.’

Jo Cornu:
‘Wij doen het vuile werk opdat anderen het niet zouden moeten doen’

‘We zijn overwerkt,’ besluit Jo Cornu, ‘maar toch doen we voort. De mensen mogen niet vergeten dat wij het vuile werk doen opdat anderen het niet zouden moeten doen. Wij ondergaan dagelijks de spot en de vijandigheid van de mensen, maar willen ons kruis met waardigheid dragen. Een beetje rust op onze oude dag is niet te veel gevraagd, toch?’