Peter Mertens moet zijn biezen pakken omdat de stad niet langer wil betalen voor zijn bedrijfswagen, een paprikarode Cadillac.

Antwerpse besparing treft enkel oppositie

De besparingen waartoe het Antwerpse schepencollege beslist heeft, snoeien hoofdzakelijk in de oppositie. 'De oppositie is een verliespost die handenvol geld kost', legt Bart De Wever uit.

De stad Antwerpen gaat fel besparen op haar oppositie. Dat heeft het stadsbestuur bekend gemaakt bij de presentatie van zijn meerjarenbegroting . Door de oppositie af te slanken of zelfs helemaal te schrappen hoopt het schepencollege extra inkomsten te genereren.

‘Zoals afgesproken gingen we groepsbreed besparen. Dus moet er worden gesneden in verlieslatende instellingen als de oppositie’, zegt burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA). ‘Want wat draagt die uiteindelijk bij? Heb je die mensen al eens bekeken? Een man die met het Communistisch Manifest loopt te zwaaien, een mol van de PS, een milieugekkie en een islamofoob die al zijn hele leven dezelfde aangebrande mop vertelt. Met andere woorden: een totaal onbestuurbare oppositie. Een stad als Antwerpen verdient een geloofwaardige oppositie. Bij gebrek daaraan is het beter voor het imago van de stad dat we de oppositie gewoon “laten gaan”.’

De N-VA-burgemeester belooft wel enkel ambtenaren op straat te gooien die op de een of andere manier aan de oppositie kunnen worden gelinkt. ‘In de socio-culturele sector zetten we ook alleen die organisaties op droog zaad die ons project niet ondersteunen. Dat is het eerlijkst’, vindt De Wever.

De Wever klopt zichzelf op de schouder dat de beslissing een sterk staaltje efficiënt bestuur is. ‘Een oppositie onderhouden kost handenvol geld. De Cadillac van Peter Mertens en de elektrische bakfiets van Meyrem Almaci staan als bedrijfswagen geregistreerd. De SpeedyPass in Walibi waarvoor Yasmine Kherbache een onkostennota heeft ingediend en de studiereisjes van Filip Dewinter naar Namibië zijn niet gratis. Al die onkosten worden nu gedragen door de stad, maar vallen dus weg.’

De Antwerpse oppositie zou te weinig ten dienste staan van de burger, argumenteert het stadsbestuur. ‘Dat wringt alleen maar tegen, is onbeleefd en bemoeilijkt zo het beleid’, klaagt De Wever. ‘Die mensen zijn niet productief, brengen geen meerwaarde. Een dergelijke instelling kunnen wij niet langer financieren. Door de oppositie op te doeken zal het beleid van de stad makkelijker uit te voeren én uit te leggen zijn. Dubbele winst voor iedereen, maar dan toch vooral voor ons.’

Bart De Wever:
‘Die mensen zijn niet productief, brengen geen meerwaarde’

Critici trekken het democratisch gehalte van de demarche in twijfel. ‘Interne mechanismen zullen evengoed voor weerstand zorgen, alsof er wel nog een oppositie is’, waarschuwt politicoloog Carl Devos (UGent). ‘Zelfs als je de oppositie schrapt, zit je nog altijd met de meerderheid.’

Net goed, vindt De Wever. ‘Dan blijven er genoeg poenpakkers over om geloofwaardig aan politiek te kunnen doen’, stelt de Antwerpse burgemeester.