De tweetalige Vincent Kompany zal zijn Waalse ploegmaten de taal van Vondel moeten bijbrengen. 'Anders geen nieuw nationaal stadion.'

Rode Duivels zullen Nederlands moeten leren

Als het nieuwe stadion op parking C van de Heizel er komt, zullen de Rode Duivels enkel nog in het Nederlands met elkaar mogen communiceren. Dat zijn de federale en Vlaamse regering overeengekomen.

Kosten noch moeite worden gespaard om in 2020 tijdens het EK voetbal één wedstrijd te kunnen organiseren in België. De Brusselse, de federale én de Vlaamse regering hebben zich principieel akkoord verklaard met de bouw van een nieuw stadion – met atletiekpiste. De Vlaamse regering heeft wel geëist dat de Rode Duivels tijdens hun wedstrijden in het nieuwe stadion, dat op Vlaams grondgebied ligt, communiceren in het Nederlands.

‘Een thuismatch van de Rode Duivels is een Belgicistische sportbijeenkomst’, zegt minister van Sport Philippe Muyters (N-VA). ‘Zo’n evenement mag wettelijk gezien plaatsvinden op Vlaams grondgebied, maar dan moet het Nederlands wel de voertaal zijn. Supporters zullen hun kwetsende spreekkoren in het Nederlands moeten scanderen en er mogen enkel Nederlandstalige spandoeken het stadion binnen, een ludieke uitzondering daar niet nagelaten. Wie met een Franstalig spandoek in het stadion wordt betrapt, krijgt een jaar stadionverbod wegens het onnodig provoceren van de Vlaamse zaak.’

Het belangrijkste, vindt Muyters, is dat de protagonisten het goede voorbeeld geven. ‘De Rode Duivels zullen in het Nederlands met elkaar moeten spreken. Ook bondscoach Marc Wilmots zal zijn richtlijnen in het Nederlands moeten geven. Anders dreigen de voetballers geschorst te worden en moet de bondscoach plaatsnemen op de tribunes’, zegt de excellentie. ‘Spelers zullen Nederlands moeten leren en als dat niet lukt, moeten ze zich maar met het Engels behelpen. Duits kan eventueel ook.’

De Vlaamse regering benadrukt dat het er haar niet om te doen is Franstaligen te pesten. ‘We spelen geen wedstrijdje wie-is-de-beste-Vlaming. Wij willen enkel de taalwetten respecteren‘, beklemtoont minister-president Kris Peeters (CD&V). ‘Wij willen een dam opwerpen tegen het nationalisme. Het belgicisme is een verwerpelijke ideologie omdat het zoals alle vormen van nationalisme gevaarlijk is. Daar komen enkel maar slechte dingen uit voort. Aan het aantal Walen dat op het veld staat, kan ik als politicus niet veel doen. Aan de taal die ze spreken wel.’

Kris Peeters:
‘Aan het aantal Walen dat op het veld staat, kan ik als politicus niet veel doen. Aan de taal die ze spreken wel’

Muyters zegt wel realistisch te willen blijven. ‘Ik ben niet wereldvreemd’, sust de minister. ‘Overbetaalde Waalse vedetten hebben natuurlijk wel wat beter te doen dan Nederlands leren. Daarom zal Vlaanderen budget vrijmaken voor de aanschaf van pictogrammen waarmee de Duivels tijdens stilstaande fases en spelhervattingen op een efficiënte manier met elkaar kunnen communiceren.’