Bart De Wever benadruk dat Antwerpen zich enkel richt tegen marginale roesmiddelen die armoede en werkloosheid veroorzaken.

Stad Antwerpen zet voluit in op cocaïne

Het Antwerpse stadsbestuur wil enkel nog dure en elitaire genotsmiddelen tolereren in de metropool. 'Marginale drugs als cannabis moeten er onherroepelijk uit', zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Dat de stad Antwerpen en het parket af willen van de softdrugsgebruikers botst op behoorlijk wat onbegrip.

‘Toch hebben wij op zich hoegenaamd niets tegen drugs’, zegt schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA). ‘Nergens in Europa wordt meer cocaïne gebruikt dan in Antwerpen. Hier wordt meer wit poeder opgesnoven dan in wereldsteden als Londen of Parijs.’

‘De haven is een enorme troef voor het Antwerpse cocaïnegebruik’, voegt schepen van Haven Marc Van Peel (CD&V) daaraan toe. ‘Marihuana van minderwaardige kwaliteit en een paar luidruchtige straatdealers mogen onze internationale reputatie niet kapotmaken.’

Van een zogenaamde ‘war on drugs’, zoals bepaalde media gretig berichtten, wil het stadsbestuur niet horen. Bezoekers van exclusieve feestjes moeten allerminst vrezen dat ze nu uitvoerig zullen worden gecontroleerd.

‘We willen de feestgebruikers geruststellen. Het gaat ons, behalve om de dealers, vooral om de marginale gebruikers. Hoofdzakelijk langharigen en buitenlanders die overlast veroorzaken en ergernis opwekken bij het merendeel van de modale Antwerpenaren’, preciseert Bart De Wever. ‘Middelen als cannabis veroorzaken werkloosheid en armoede. Dergelijke marginale drugs moeten er onherroepelijk uit. Zo lamlendig blowers zijn, zo energiek zijn snuivers. Cocaïne associeer je met daadkracht. Denken, durven doen.’

Bezoekers van exclusieve feestjes moeten niet vrezen dat ze zullen worden gecontroleerd

Kennis gelooft dat cocaïne en designerdrugs Antwerpen een economische boost geven. ‘Cocaïnegebruikers zijn rijk, creatief en succesvol. Soms zitten ze zelfs in de politiek of het zakenleven‘, zegt de schepen. ‘Om cocaïne op regelmatige basis te kunnen gebruiken moet je toch al een zekere levensstandaard hebben. Het is evident dat we die mensen niet gaan wegjagen uit Antwerpen.’