Japans ambassadeur Mitsuo Sakaba is niet te spreken over het Belgische geklungel. 'Jullie kunnen gevaar niet juist inschatten.'

Japan: ‘België pakt ramp onprofessioneel aan’

Door de giframp in Wetteren kunnen Japanse toeristen de genetisch gemodificeerde aardappelen niet komen fotograferen. Op de Japanse ambassade klinkt het dat ons land rampen erg onprofessioneel aanpakt.

Helemaal van de andere kant van de aardbol komen Japanners naar Wetteren gevlogen om een blik te werpen op de wereldberoemde ggo-patatten in het Oost-Vlaamse dorp. Helaas: sinds de giframp heeft Wetteren er een attractie bij, maar mogen de toeristen het grondgebied niet meer betreden. Een goederentrein sukkelde in een gracht, ontplofte en vergaste zowat het hele dorp. Het zal nog jaren duren eer de overlevenden hun huis weer mogen betreden.

Vier dagen na de ramp is de verwarring ongezien, wat nogal wat wrevel opwekt bij de Japanners. ‘De autoriteiten krijgen de situatie niet onder controle. De effectiviteit van de ingezette middelen is hoogst twijfelachtig. Zo’n onprofessionele aanpak kan alleen in België‘, oordeelt Japans ambassadeur Mitsuo Sakaba. ‘Jullie volk kan gevaar niet juist inschatten.’

Gouverneur Jan Briers beloofde aanvankelijk dat de decontaminatie slechts enkele uren zou duren, maar ondertussen is de schatting al opgelopen tot tientallen jaren. Ook over het dodental circuleerden verschillende cijfers. Voorlopig ligt de consensus op ‘ergens tussen de 3.000 en 23.000 mensen’.

‘De verwarring is tekenend voor de toestand in België’, sakkert Sakaba. ‘Eerst moeten de mensen ramen en deuren sluiten, dan moeten ze de boel weer wagenwijd opengooien om hun huis te verluchten. Wat is het nu? Consequentie kennen jullie niet. Jullie hebben geen rigoureuze oefenprogramma’s, geen strenge kwaliteitsnormen voor noodplannen en jullie leren niet uit eigen fouten.’

Het stoort de diplomaat vooral dat er van opvang voor Japanse toeristen geen sprake is. ‘Mijn landgenoten lopen nu wat te hoop in Melle, maar wat valt er daar nu eigenlijk te beleven?’

Veel Wetteraars delen Sakaba’s kritiek. ‘Wij voelen ons hier niet veilig meer’, vertelt Dré (78), die overweegt om naar Japan te verkassen. ‘Daar schijnen ze wel efficiënt op rampen te reageren. Ik heb vernomen dat het vastgoed in de prefectuur Fukushima gunstig geprijsd staat.’

Mitsuo Sakaba:
‘De effectiviteit van de ingezette middelen is hoogst twijfelachtig’

De Japanse overheid is echter niet happig om veel Belgen toe te laten op haar grondgebied. ‘Wij zullen Wetterse kandidaat-migranten grondig screenen op gif en straling’, kondigde Japans premier Shinzo Abe al aan. ‘Toxicologische bevuiling van onze ongerepte natuur is niet wenselijk. Wetteraars dragen mogelijk schadelijke stoffen die het fragiele ecosysteem verstoren.’