De politie heeft een foto verspreid van een verdachte brief. Als u een dergelijke envelop in uw brievenbus vindt, waarschuw dan meteen het gerecht.

Afpersers versturen giftige belastingbrieven

Speurders hebben sporen van de giftige stof ricine aangetroffen in belastingbrieven. De federale politie raadt de bevolking aan uiterst omzichtig om te springen met onverwachte bruine enveloppen.

Enkele bedrijfsleiders hebben maandag een verdachte zending in hun brievenbus gevonden. Door de sjofele envelop was hun achterdocht meteen gewekt, waarna zij de brief doorspeelden aan het gerecht. Ondertussen is bekend geraakt dat de brieven het gif ricine bevatten.

De federale politie waarschuwt de bevolking iedere bruine envelop met gepaste achterdocht te behandelen. ‘Je weet nooit wat erin zit’, zegt woordvoerder Astrid Kaisin. ‘Het beste is meteen het antigifcentrum te bellen als er een brief in uw bus steekt waarop het woord ‘aangifte’ vermeld staat. Van de dader wordt vermoed dat hij een voorliefde heeft voor zieke woordgrapjes.’

Ondertussen duiken overal in het land meldingen op van de verdachte brieven. ‘Als de daders aan dit tempo brieven blijven sturen, zal ieder gezin tegen eind van de week een gifbrief hebben ontvangen’, vreest Kaisin.

Ook prominenten als econoom Geert Noels, Eurocommissaris Karel De Gucht en Philippe Barsamian, ondervoorzitter van de Antwerpse diamantkoepel, hebben al een giftige belastingbrief uit hun bus mogen vissen.

‘Wie nog geen aangifte heeft gevonden in zijn brievenbus, hoeft niet te panikeren: er valt niet aan te ontsnappen’, deelt terreurspecialist Karel Anthonissen mee.

‘Van wie de brieven afkomstig zijn, weten we voorlopig niet, maar het gaat duidelijk om een goed georganiseerde bende die op grote schaal terreur zaait’, zeggen bronnen dicht bij het gerechtelijk onderzoek. ‘Mogelijk gaat het om afpersers.’

De brieven bevatten niet alleen vergif, maar ook documenten vol cryptische codes. ‘Misschien leren die ons iets over de identiteit van de afzenders’, speculeert gifexpert John Crombez. ‘Maar het ontcijferen belooft een zeer ingewikkelde taak te worden.’

‘Daders zijn duidelijk een goed georganiseerde bende die op grote schaal terreur zaait’

Opvallend is dat het verzenden van de gifbrieven een jaarlijks terugkerend fenomeen is. De paniek slaat telkens toe omstreeks de Dag van de Arbeid, het feest ter ere van de georganiseerde belastingheffing. Vorig jaar ging het over 5,6 miljoen brieven.