Politie-inspecteur Harry Van Barneveld heeft gekozen voor een modieus getrimde ringbaard. 'Een sprekend kutje leek me wel wat.'

Politie weigert kandidaten zonder snor

Volgens de nieuwe deontologische code van de politie is het verboden om géén snor te hebben. Snorloze kandidaat-leerlingen worden niet meer aanvaard in de politieschool. Flikken zonder baardgroei zijn boos.

De herwerkte deontologische code van de politie vereist dat agenten en officieren geen kentekens van maatschappelijke, religieuze of politieke aard meer dragen als ze in functie zijn. Een onbehaarde bovenlip is zo’n kenteken.

‘Een inspecteur of rechercheur zonder snor is niet neutraal’, stelt Catherine De Bolle, chef van de federale politie. ‘Mensen verwachten van flikken dat ze een moustache hebben en indien de bovenlip niet behaard is, kan dat ervaren worden als een provocatie. Een agent die zijn snor scheert, maakt een statement. Daar zijn we het binnen de politie eens over.’

Ex-judoka Harry Van Barneveld, die onlangs de eed afgelegd heeft als Oostends politie-inspecteur, is zeer te vinden voor de maatregel. ‘Een flik moet toch een zeker sérieux uitstralen. Als je geen snor hebt, beschouwt het geboefte je toch een beetje als een mietje. Voor hen is het beledigend als ze worden opgepakt door iemand die zich out als halfzachte man.’

Van Barneveld heeft gekozen voor een modieus getrimd model, met bijbehorend ringbaardje. ‘Zo’n sprekend kutje vond ik wel iets hebben’, zegt de sympathieke reus. ‘Misdadigers appreciëren het dat je je verzorgt wanneer je hen in de boeien slaat. In de omgang met het marginale cliënteel voert de politie neutraliteit hoog in het vaandel.’

Gents hoofdcommissaris Steven De Smet voelt zich echter geviseerd. ‘Neen, natuurlijk heb ik geen snor. Dat is niet meer van deze tijd. Hoe kun je nu open en eerlijk communiceren met een ouderwetse knevel op je lip?’, vraagt De Smet zich af. ‘Ik verzet mij tegen dergelijke achterhaalde ingrepen. Dit is niet de nieuwe politie waar ik voor pleit.’

‘Desnoods, als het echt niet anders kan, loop ik wel rond met een bespottelijke valse snor’, voegt De Smet er nog aan toe.

Ook De Smets korpschef Filip Rasschaert vindt het verbod op onbehaarde bovenlippen onheus. ‘Dat verbod is veel te beperkend. Ikzelf draag een modieus sikje op mijn kin dat helemaal niet belachelijk overkomt en waar gearresteerde booswichten graag eens over wrijven. Geldt dat dan niet als bewijs van neutraliteit? Het is toch ook gezichtsbeharing?’

‘Ik ben perfect geïntegreerd in het Gentse korps en op geen enkele manier ben ik obsessief bezig met het afscheren van mijn snor. Nee, ik zal niet plooien voor deze code’, belooft Rasschaert.

Catherine De Bolle:
‘Een agent die zijn snor afscheert, maakt een actief statement’

Opvallend is dat De Bolle zelf toegeeft dat de nieuwe regel niet juridisch afdwingbaar is. Toch blijft ze achter de aanpassing staan. ‘Het gaat om het principe. Wie zijn snor afscheert, trekt daar iedere ochtend bewust tijd voor uit. Dan neem je toch actief stelling?’

Vrouwelijke agenten krijgen een vrijstelling van het verbod als zij medische redenen kunnen opgeven, bijvoorbeeld in het bezit zijn van de heteroseksuele geaardheid. ‘Maar dat is slechts een kleine minderheid’, sust Catherine De Bolle.