'De planeet Uranus staat magnetisch op zijn kant. Een beetje queer dus.'

‘Homo’s zijn van Uranus’ dikke bestseller

Het populair-wetenschappelijke boek ‘Homo's zijn van Uranus’ wordt stilaan de bestseller van het jaar. Het boek legt uit waarom homoseksuele mensen zich fundamenteel anders gedragen dan hetero's.

Waarom Uranus? ‘In de astronomie is Uranus een tamelijk recent gegeven, omdat de planeet pas in de achttiende eeuw ontdekt werd. Ook homoseksualiteit heeft lang in het verborgene gezeten, maar het is er uiteraard altijd al geweest, net als Uruanus’, legt evolutionair bioloog Karel Decorte (Kulak) uit.

‘Bovendien staat Uranus magnetisch gezien op zijn kant. Je zou kunnen zeggen dat de wereld een beetje queer is’, glimlacht Decorte.

In zijn boek stelt Decorte dat homoseksualiteit een evolutionair nut had. Hij wijst op mannelijke soldaten in het Oude Griekenland die elkaars minnaars waren en totterdood voor elkaar vochten, waarmee ze het voortbestaan van de bredere gemeenschap verzekerden.

‘Vandaag kent men het stereotype van de lesbische vrachtwagenchauffeur‘, stipt Decorte aan. ‘Doordat de lesbische vrouwen, die geen kinderen voortbrengen, zware transportlasten op zich nemen en hun gemeenschap voorzien van levensmiddelen, hebben hetero’s meer tijd om zich te wijden aan het gezin.’

Die niet-familiale rol binnen de samenleving verklaart mee de afwijkende gedragsnormen van homoseksuelen. ‘Wie van Uranus is, kan vrijer denken en bewegen. Die hoeft zich niet te gedragen naar allerlei regels voor machogedrag of vrouwelijkheid’, stelde Decorte vast.

Toch wordt het boek op de korrel genomen door critici. ‘Het probleem is dat Decortes theorieën niet te bewijzen vallen’, zegt sociologe Larissa Temmerman. ‘Seksueel-sociaal gedrag kent vele grijstinten die niet in hokjes te steken zijn, maar doordat mannen van Mars komen, proberen ze dat wel altijd.’

Karel Decorte:
‘Doordat lesbische vrouwen zware transporttaken op zich nemen, hebben hetero’s meer tijd voor het gezin’

Decorte vindt het niet erg dat hij stof doet opwaaien met zijn theorie. Hij geeft aan dat hij al aan een vervolg denkt: Pedofielen zijn van Pluto, genoemd naar de gedegradeerde dwergplaneet.