Schepen Christophe Peeters hoopt dat de klanten geen wraak nemen op de buurt door in brievenbussen te pissen.

Bakkerij dicht door klacht buurtbewoners

Door aanhoudende geurhinder en parkeerproblemen moet een Gentse bakkerij haar deuren definitief sluiten. Een mooie overwinning voor zeven buurtbewoners van de Gentse Baudelo-wijk.

Kaat Coucke van de vzw Lebensraum is opgetogen. ‘Ik heb niets tegen brood in het algemeen, maar de situatie was niet langer houdbaar. De hele dag door kwamen daar mensen over de vloer die allemaal voorbij ons raam passeerden en onze rust verstoorden. Daarbij was de doordringende geur van versgebakken koeken vreselijk.’

Ook de parkeerproblemen in de buurt zijn dramatisch. Vele klanten van de bakkerij komen met de wagen, waardoor er continu plaatsgebrek heerst voor de reguliere bewoners. Het Gentse stadsbestuur bleef echter doof voor de klachten van de bewoners.

Dat de bakkerij al 100 jaar is gehuisvest in de straat, is volgens de vzw niet relevant. De situatie is de jongste jaren immers geëscaleerd. ‘Toen ik hier net kwam wonen, ging het nog’, zegt Coucke. ‘Maar in 2008 werd de zaak overgenomen door de keten Aernoudt. De bakgeur is toen ingrijpend veranderd en er kwam ander volk over de vloer, dat in principe niet thuishoort in onze mooie straat.’

Niet alle bewoners ondervonden hinder van de bakkerij. ‘Een bakker in de straat was best praktisch’, zegt Jeff (29). ‘Het is jammer dat een paar verzuurde burgers ervoor zorgen dat ik nu twee kilometer verder om mijn brood moet gaan.’

Het ergert Coucke mateloos dat de mensen van de vzw als verzuurde burgers worden neergezet in de media. ‘Dat de rechters van dit land ons volgen in onze absurde grillen is het beste bewijs dat onze eisen gerechtvaardigd zijn’, redeneert Coucke.

‘Stel u maar eens in mijn plaats. Ik heb nauwelijks vrienden, zit hele dagen thuis en heb niets beters te doen dan buurt-vzw’s op te richten en te sparen voor de volgende rechtszaak, nu tegen de slagerij van wat verderop. Ben ik daarom verzuurd? Wat zou u doen in mijn plaats?’, bijt de vrouw fel van zich af.

Kaat Coucke:
‘Ik heb nauwelijks vrienden, zit hele dagen thuis en heb niets beters te doen dan buurt-vzw’s oprichten. Ben ik daarom verzuurd?’

Het Gentse stadsbestuur gelooft nog altijd dat de buurt een minnelijke schikking kan treffen met de getroffen bakkerij. Tegelijk hoopt het stadsbestuur dat de ex-klanten van de bakkerij de buurtbewoners niet zullen terugpakken door luid toeterend door de straat te rijden bij nacht en ontij of door in de brievenbussen van de klagers te gaan urineren. ‘Al kunnen we dat natuurlijk moeilijk voorkomen’, knipoogt schepen van Overlast Christophe Peeters (Open Vld).